Министерството на младежта и спорта започва проверка на изпълнението на

...
Министерството на младежта и спорта започва проверка на изпълнението на
Коментари Харесай

Кралев започва проверка на федерацията по борба след провала на световното

Министерството на младежта и спорта стартира инспекция на осъществяването на програмата за развиване на Българската федерация по битка (БФБ) след тоталния неуспех на международното състезание в Париж.

Проверката е по разпореждане на министър Красен Кралев. " Целта й е да се откри извършват ли се заложените в плана за финансово подкрепяне на федерацията по битка действия ", се показва на уеб страницата на спортното министерство.

България записа най-слабото си показване в шампионат на планетата от цели 56 години насам. Въпреки че участваше с цели 20 състезатели - шест при дамите и 14 при мъжете, тимът не съумя да завоюва нито един орден. Това се случва за пръв път от шампионата в Йокохама през 1961 година

Под предлог, че е най-успешният български спорт, битката получава най-голямо държавно финансиране. Само за 2017 година спортното министерство е отпуснало 3 милиона лв. на БФБ. Това е с половин милион лв. повече, в сравнение с федерацията по битка получи за олимпийската 2016 година

След слабото показване в Рио де Жанейро, белязано от един бронзов орден на дебютантката Елица Янкова, федерацията организира редица работни срещи с Кралев за да бъде стартирана цялостна промяна, напомни вестник " Сега ".

В промяната беше заложено преструктуриране на бюджета, като парите да се насочват по клубовете за сметка на лагерите на националните тимове. Освен това трябваше да се финансира основаване на тимове от осем състезатели и треньор, които да показват обединени районни центрове.

Идеята беше всеки месец да се провеждат отборни дуели, с цел да се провокира оживление на вътрешния календар, ангажиране на локалната власт към битката и привличане на спонсори. На процедура обаче всичко продължава както досега.

" Борбата е най-успешният български спорт в исторически проект и по тази причина взехме решение да го подкрепим и да му помогнем да върне позициите си на водеща международна мощ. Замисълът на препоръчаната от федерацията промяна е добър и може да докара до съответни резултати, само че единствено, в случай че се извършва съзнателно ", съобщи през днешния ден Кралев.

" На европейското състезание нашите състезатели завоюваха шест медала, само че за жалост резултатите от международния шампионат в Париж не дават отговор на упованията ни. Длъжни сме да проверим дали обществените средства, които получава БФБ, се изразходват вярно и по предопределение ", сподели още спортният министър.

През април Влентин Йорданов се отдръпна като президент на българската федерация по битка. Олимпийският първенец от Атланта `96 заемаше поста в продължение на 19 години. На негово място беше определен международният и европейски първенец Христо Маринов, а Йорданов остана почетен президент на организацията.

" Факт е, че тази стратегия бе създадена от екипа на Валентин Йорданов, само че в този момент федерацията е с ново управление и ние желаеме да сме сигурни, че концепциите, които бяха препоръчани, се извършват. Ако се окаже, че има позволени пропуски, средствата ще бъдат доста редуцирани ", закани се Кралев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР