Министерството на младежта и спорта поставя борбата срещу употребата на

...
Министерството на младежта и спорта поставя борбата срещу употребата на
Коментари Харесай

Красен Кралев: Глобализацията в спорта изисква обединени усилия и подобряване на борбата срещу употребата на допинг

Министерството на младежта и спорта слага битката против използването на допинг в спорта измежду целите на Българското председателство. Това разгласи Красен Кралев при откриването на двудневен семинар в София на тематика " Предотвратяване на използването на допинг в професионалния спорт и в спорта за всички посредством обучение и следствие ". В него присъединяване ще вземат над 80 чужденци и 40 българи.

Над 120 представители на интернационалните организации, свързани с антидопинга, представители на страните-членки на Европейски Съюз и на антидопинговите организации от Европа, както и представители на спортните федерации в България участваха в първия ден на семинара. Представени са 25 антидопингови организации и 14 държави-членки на Европейски Съюз.

" Глобализацията в спорта изисква обединени старания и възстановяване на битката против допинга въз основата на споделения опит. Вярвам, че споделеният опит и взаимните дейности на всички виновни за спорта институции ще оказват помощ за съблюдаване и използване на международната антидопингова политика в интернационален мащаб и че дружно можем да съхраним спорта чист и да запазим здравето на нашите състезатели. "

 Снимка 336103
Източник:

" Министерството на младежта и спорта на Република България сложи битката против използването на допинг в спорта измежду целите на Българското председателство, тъй като тематиката за чист спорт и съблюдаване разпоредбите на честната игра е извънредно значима за целия състезателен свят ", добави министър Кралев. Той напомни, че в последните години са притеснителни данните за използването на допинг в спорта в свободното време. Министър Кралев беше безапелационен, че е належащо основаването на профилирани антидопингови стратегии за образование, които обгръщат освен спортисти, треньори, спортно-технически личен състав, само че и спортуващи в свободното време, възпитаници, фитнес инструктори и жители. " Получаваме доста добра оценка за включването в тематиката за битката с допинга на спорта за всички и спорта при подрастващите. Представителите на останалите страни-членки признават, че казусът е годен за цяла Европа. Забелязва се приложимост на неразрешени вещества повече при дилетантите, в сравнение с при експертите ", показа министър Кралев. Той посочи, че по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще стартира синхронизацията на позицията на страните-членки на Европейски Съюз за смяната в Световния антидопингов кодекс.

По време на речта си министър Кралев съобщи на участниците в семинара поздравления от името на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, с който е провел диалог по-рано денем, дружно с вицепрезидента на МОК проф. доктор Угур Ерденер. Проф. Ерденер, който е и член на Управителния съвет и Изпълнителния комитет на WADA, ръководител на Медицинската комисия към международната организация и президент на Турския олимпийски комитет е един от гостите на семинара по персонална покана на министър Кралев.

В обръщението си към участниците в семинара проф. Угур Ерденер акцентира на обстоятелството, че Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще бъде доста значимо за приоритизирането на самодейностите, които включват всички ограничения за битката с допинга. " Ще се поздравим с триумф в битката против допинга, в случай че всички ангажирани работят дружно - Световата антидопингова организация, МОК, държавните управления и всички участници в огромната спортна общественост. Като самостоятелна организация МОК сътвори международния антидопингов кодекс и поведе битката с допинга. Ние мощно приветстваме всички другари, които ни поддържат в тази борба. Ето по тази причина съм извънредно щастлив, че съм тук, с цел да показвам взаимност и поддръжка към Съвета на Европа и към Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. МОК също по този начин показва своята признателност към българското държавно управление за приоритизирането на спорта, битката против използването на допинг и промотирането на чистите спортисти, което е толкоз значимо за нас ", съобщи проф. Ерденер.

 Красен Кралев отхвърли да вземе страна в борбата за президентския пост в БФС
Красен Кралев отхвърли да вземе страна в борбата за президентския пост в БФС

" Не желая да влизам в този спор "

На откриването на семинара, който е първото събитие от програмата на Министерството на младежта и спорта за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, приказва и заместник-генералният шеф по обучение и просвета в Европейската комисия Йенс Нийманд Кристенсен. Той благодари на Министерството на младежта и спорта, че слага битката с допинга във фокуса на събитията в българската столица. " Допингът е животозастрашаващ за спортистите. Темата не е единствено за елитните спортисти, а и за аматьорския спорт. Ние би трябвало да сътворяваме просвета за чист спорт. Всички би трябвало да работим дружно, с цел да запазим спорта за идните генерации и да дадем добър образец ", сподели Кристенсен.

Семинарът " Предотвратяване на използването на допинг в професионалния и в спорта за всички посредством образование и следствие " се организира в два поредни дни - 24 и 25 януари. Основната тематика през първия ден на семинара беше " Разследването и отбраната на данни ". Сред представителите по тематиката бяха ръководителят на комисията CAHAMA в Съвета на Европа Рафал Пиечота, шефът на Холандската антидопинг организация Херман Рам, създателят на iNADO (Организацията на националните антидопингови организации) Джоузеф де Пенсие, откривателят в Тилбърг институт Барт Ван дер Слоот, мениджърът " Разследване и разузнаване " в WADA Матиу Холц, Клемент де Майард от Дирекция " Антикорупция и финансови закононарушения " в Интерпол и други.

 Снимка 336102
Източник:

Сред гостите на семинара са заместник-генералният шеф на WADA Роб Кьолер, шефът на Българския антидопингов център доктор Виолета Заркова, членът на Медицинската комисия на WADA проф. Мария Орбецова, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, четирикратният олимпийски медалист Йордан Йовчев, доста известни български спортисти и представители на федерации.

Вторият ден на семинара ще бъде отдаден на попречване на използването на допинг посредством образование.

Семинарът " Предотвратяване на използването на допинг в професионалния и в спорта за всички посредством образование и следствие " се съфинансира по стратегия Еразъм + на Европейския съюз.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР