Министерството на финансите вече очаква по-висока инфлация през следващата година

...
Министерството на финансите вече очаква по-висока инфлация през следващата година
Коментари Харесай

„Има разбирателство в Брюксел“: МФ очаква български компромис за еврозоната

Министерството на финансите към този момент чака по-висока инфлация през идната година по отношение на своята средносрочна бюджетна прогноза, оповестена през лятото. Докато в нея бе заложено междинното повишаване на цените да бъде 3.8%, в този момент заместител финансовият министър Георги Клисурски разгласи, че чака идната година инфлацията да бъде 5%.

Въпреки това държавното управление има вяра, че България ще успее да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 година с известни отстъпки в критериите, за които към този момент имало съгласие в Брюксел.

Формално през април Европейската комисия ще излезе с конвергентен отчет, в който ще съпостави инфлацията на трите страни с най-ниски индикатори, ще я осредни и ще добави 1.5 пункта. Показателят в България би трябвало да бъде в изчислената граница. Засега математиката демонстрира, че България е доста над допустимите стойности.

Тук има няколко разяснения “, изясни зам.-министър Клисурски. „ Някои от страните с най-ниска инфлация могат да бъдат изключени от Комисията. Това се случи с Хърватия. Взимайки поради това и забавянето на инфлацията ни, може да отговорим на критерия “.

Той добави, че има логичност и буферът от 1.5 пункта да бъде „ по-широк “, защото при въвеждането му е бил предопределен за инфлация от към 2%.

Мисля, че има съгласие в Брюксел по този въпрос “, добави още той.

По отношение на икономическия напредък, финансовото министерство наподобява, че леко занижава упованията си за идната година. Клисурски уточни, че икономическата агресия следващата година ще бъде 3.2%, до момента в който в средносрочната прогноза бе заложено 3.3%.

Новата прогноза е в синхрон с тази на Международния валутен фонд (МВФ) и малко над тази на Световната банка за растеж от 2.9%.

Това е ускорение на растежа по отношение на прогнозата за 1.8% тази година и лежи основно на упованията за повече евросредства по линия на европейските фондове и Плана за възобновяване, както и на упованията за по-активна финансова стратегия.

Клисурски добави, че се чака следващата година България да насочи към Европейската комисия претенции за още две заплащания по Плана за възобновяване.

По отношение тематиката с дълга Клисурски удостовери, че България ще изтегли нов дълг до края на годината, като са

подхванати стъпки за емисията и все още се изчакват препоръки на банковите мениджъри за най-хубавия тайминг на пазарите с най-изгодни условия “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР