Министерство на външните работи на България разпространи позиция по повод

...
Министерство на външните работи на България разпространи позиция по повод
Коментари Харесай

МВнР излезе с позиция по повод искането на Ердоган за ревизия на Лозанския договор

Министерство на външните работи на България популяризира позиция във връзка настояването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за проверка на Лозанския контракт. В нея се показва, че съгласно България полемика по мирни контракти и съществуващи граници не е от изгода за интернационалната общественост и стабилността в района. На среща в Министерство на външните работи през днешния ден е бил извикан и турският дипломат у нас.

Вчера по време на историческата си аудиенция в Гърция турският президент Реджеп Тайип Ердоган изиска проверка на Лозанския контракт, който дефинира сегашните граници сред двете страни и България. Гръцкият президент Прокопис Павлопулос обаче изключи опцията за преразглеждане на интернационалния контракт.

„ Република България постоянно се е придържала към правилата на интернационалното право, Устава на Организация на обединените нации и правилата на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 година Всяка проверка на интернационалните контракти може да се прави единствено по взаимно единодушие сред страните в сходство с международноправните правила. Това се споделя в позиция на

Министерството на външните работи по отношение на възобновяването на въпроса за проверка на Лозанския контракт от 1923 г.”, акцентират от българското външно ведомство.
„ Надяваме се, че нашите съседи ще продължат по пътя на разговора, учреден на европейските полезности и правила в полза на мира и сигурността в района, което беше разисквано през днешния ден с посланика на Република Турция на среща в МВнР”, се отбелязва още в позицията.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР