Министерство на туризма обяви, че тази година ще бъде въведена

...
Министерство на туризма обяви, че тази година ще бъде въведена
Коментари Харесай

Показаха проект на новите павилиони, които трябва да сменят сергиите в Слънчев бряг

Министерство на туризма разгласи, че тази година ще бъде въведена единна визия за павилионите в Слънчев бряг. Пилотният план планува да обхване единствено източната зона на курорта, която се ръководи от държавното сдружение „ Слънчев бряг “ АД.




Новите павилиони ще бъдат в бяло и синьо и би трябвало да бъдат построени за сметка на наемателите.

Какво е мнението на архитектите в България за това по какъв начин би трябвало да наподобяват краткотрайните обекти по курортите и по какъв начин е решен този въпрос по света? Ето няколко гледни точки, показани от flashnews.bg:

Борислав Игнатов е приключил магистратура по архитектура в УАСГ – София, 1995 година, и в Колумбийския университет в Ню Йорк, 2006 година През 2010 година е определен за „ Архитект на годината “. Председател на УС на КАБ. Проектите му за Къщата дърво и Къщата на равноденствието получават необятен народен и интернационален отзив и са оповестени в голям брой международни издания.


- Арх. Игнатов би трябвало ли да има единна визия на преместваемите обекти по морето?
- Разбира се, че би трябвало да има единна визия. Моето мнение е, че е хубаво да има единна и естетическа визия на всеки курорт, с цел да се избегне този зрителен безпорядък, който царува по курортите сега. Хубаво е пробно да бъдат пуснати такива павилиони в един курорт и да се успокои образната експанзия, която идва отвсякаде, реклами светят непосредствено в стаите на хотелите. От тях действително морето не се вижда.

- Как е проведено това по света?
- Има доста страни, където има ясни правила. Това е процедура и в Европа и Съединени американски щати. В щатите градоустройствения им кодекс планува строги правила за слагане на реклами и преместваеми обекти. И там в предишното е имало стихийно слагане на какви ли не неща и е бил основан този кодекс. По света има условия към преместваемите обекти за това какъв цвят да са, какви материали да се употребяват, когато ги строят притежатели на обекти. Има разновидности да се построяват по план от курорта и общината и да се отдават на концесия или чартърен. Забранява се на ползвателите да ги трансформират. Да не променят цветове и структура, с цел да има жанр и естетика, а да не е обичай пазар

Арх. Марин Бакалов е роден на 25.07.1962 година През 1989 година приключва Висшия институт по архитектура и строителство със компетентност „ Архитектура “. Управител е на редица компании. Член е на БААИК, КАБ и САБ. През 2014 година учредява Сдружението на архитектите проектанти в отбрана на авторското право в архитектурата (САПЗАПА)


- Как би трябвало да наподобяват преместваемите обекти по курортите?
- Трябва да имат правила и правила, на които да дават отговор преместваемите обекти, не трябва да е безпорядък. Общата визия е наложителна.

- Как е по света?
- Ходил съм на доста места. Всяко оборудване по курортите има естетическа стойност и да е в естетика с останалите. Освен законосъобразно, то би трябвало да е и оправдано.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР