Министерският съвет утвърди таксите за кандидатстване и за обучение на

...
Министерският съвет утвърди таксите за кандидатстване и за обучение на
Коментари Харесай

До 270 лева увеличение на таксите за обучение в редица държавни университети

Министерският съвет утвърди таксите за кандидатстване и за образование на студенти и докторанти за новата академична 2019/2020 година

В съпоставяне с образователната 2018/2019 година и предложенията на държавните висши учебни заведения за образователната 2019/2020 година понижение на таксите за студенти има при Висшето строително учебно заведение „ Л. Каравелов “ - София, от 17%. То е при професионално направление „ Архитектура, строителство и геодезия “, касае се за задочна форма на образование и е 450 лв. (при 540 лв. за актуалната образователна година).

При 13 държавни висши учебни заведения размерът на таксите за образование на студенти се усилва с от 5% до 63%, или от 30 до 270 лв. по отношение на размера на таксите за предходната образователна година.  Това са Техническият университет - Габрово, Техническият университет - Варна, Националната художествена академия, Икономическият университет - Варна, АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “, УНИБИТ, НАТФИЗ, и други Най-голямото нарастване от 63% е на ТУ Габрово и се отнася за студентите задочна форма на образование в техническите науки.

При 19 държавни висши учебни заведения няма смяна в размера на таксите за образование на студенти.

При таксите за образование на докторанти при 5 държавни висши учебни заведения нарастването е приблизително с 20% (от 50 до 150 лева). Това са ХТМУ, МУ - Варна, НАТФИЗ, ВТУ „ Тодор Каблешков “ - София, и УНИБИТ. При 28 висши учебни заведения и Българската академия на науките няма смяна в размера на таксите за образование по отношение на тези от образователната 2018/2019 година

Индикативният размер на таксата за кандидатстване е в размер на 50 лв. при междинна такса за образование в държавните висши учебни заведения в размер на 800 лв. за образователната 2019/2020 година В държавните висши военни учебни заведения надлежно таксата за кандидатстване е в размер на 30 лв. при междинна такса за образование в размер на 750 лв..

Размерът на таксата за кандидатстване в Българска академия на науките и научните организации е в размер на 30 лв. при междинна такса за образование на докторанти в размер на 460 лв. за образователната 2019/2020 година Предложените такси за образователната 2019/2020 година ще обзет над 160 000 брой учащи, в това число 155 000 студенти и 5000 докторанти в постоянна и задочна форма на образование в държавните висши учебни заведения.

Обучението на 43 413 студенти в 37 държавни висши учебни заведения ще бъде субсидирано,  реши държавното управление като утвърди броя на одобряваните за образование студенти и докторанти във висшите учебни заведения и научните организации в България през образователната 2019- 2020 година. От тях 37 119 за образователно-квалификационни степени след приблизително обучение. През тази година се чака към 54 000 младежи да завършат приблизително обучение.

Броят на одобряваните за образование студенти и докторанти е съгласуван с оценката на образователната и научната активност на висшите учебни заведения, с данните за реализацията на приключилите студенти и докторанти и с целите за обществено-икономическото развиване на страната. Решението за приема във висшите учебни заведения следва одобрения модел на финансиране на висшите учебни заведения, насочен към резултатите от образованието и потребностите на пазара на труда.

Определени са 2000 места за наши сънародници от чужбина, които ще се образоват в бакалавърски и магистърски стратегии в български висши учебни заведения. Местата за докторанти са 40. Ще бъдат обезпечени още веднъж и 150 места за образование на жители на Република Северна Македония. Предложеният банкет е съгласуван с предложенията на организации на българските общности в чужбина и българските дипломатически представителства, както и с желанията на кандидат-студентите при извършената осведомителна акция в Албания, Косово, Северна Македония, Молдова, Украйна и Сърбия.

За идната образователна година се позволява спомагателен банкет в 8 професионални посоки в границите на потенциала на направлението: „ Педагогика на образованието по... “, „ Физически науки “, „ Химически науки “, „ Математика “, „ Енергетика “, „ Материали и материалознание “, „ Химични технологии “ и „ Религия и теология “. Това са посоки с намаляващ брой студенти, само че значими за развиването на обособени браншове на стопанската система и обществото.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР