Министерският съвет прие Решение за предложение до Народното събрание за

...
Министерският съвет прие Решение за предложение до Народното събрание за
Коментари Харесай

Националната здравна стратегия 2030 отново влиза в парламента

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Народното събрание за приемане на Национална здравна тактика 2030, оповестяват от държавната пресслужба. С решението се приема и План за деяние за интервала 2023-2026 година за осъществяване на Националната здравна тактика 2030, който ще влезе в действие от датата на приемане на тактиката от Народното събрание, прецизират от там.

Националната здравна тактика 2030 е водещият стратегически документ за бранш „ Здравеопазване “, който показва дълготрайната визия за развиването му, стратегическите цели и цели, както и съответни политики за тяхното осъществяване. Стратегията адресира съществуващите провокации, свързани със здравето на българските жители и действието на българската здравна система, тъй че да се подсигурява нейната резистентност и да се основат условия за реализиране на стопански напредък и обществено благоденствие посредством оптимални вложения за по-добро здраве.

Националната здравна тактика 2030 е създадена въз основа на анализите на здравно-демографските индикатори и на положението на системата на опазване на здравето в годишните отчети за здравето на жителите, които демонстрират, че през последните десетилетия българската здравна система изостава по отношение на здравните системи на страните от Европейски Съюз във връзка с основните фактори за стабилно развиване.

В Стратегията са дефинирани следните стратегически цели: „ Устойчиво възстановяване на здравето и среда, подкрепяща здравето “; „ Ефективно ръководство на ресурсите с фокус върху здравните резултати “ и „ Гарантиране на здравната сигурност и понижаване на неравенствата “.

Тя ще бъде изпълнявана посредством проекти за деяние за интервалите 2023 - 2026 година и 2027 - 2030 година, съдържащи съответните ограничения, действия, източници на финансиране и периоди за осъществяване на всяка политика.

Междинна оценка на резултатите от осъществяването й се планува да бъде осъществена през 2026 година, като резултатите от нея ще се вземат поради при създаването на Плана за деяние за интервала 2027 - 2030 година, а дефинитивна оценка – след привършване на периода за реализацията ѝ през 2031 година, осведомят още от Министерски съвет.

Припомняме, това е вторият опит да бъде призната Национална здравна тактика 2030. Първият се оказа несполучлив, откакто депутатите разкритикуваха документа и го върнаха на изпълнителната власт за преправка.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР