Министърът на образованието заляга над таблиците с наукометрични показателиПриемливи ще

...
Министърът на образованието заляга над таблиците с наукометрични показателиПриемливи ще
Коментари Харесай

Денков сам редактира критериите за атестиране на професори

Министърът на образованието заляга над таблиците с наукометрични индикатори
Приемливи ще са предложенията, които не нарушават общия метод

Министърът на образованието акад. Николай Денков заявява подготвеност да залег­не самичък над таблиците с минималните критерии за атестиране на преподавателите във висшето обучение, които сега се качени за публично разискване. Това съобщи той пред депутатите в отрасловата парламентарната комисия през вчерашния ден, където бе подложен въпросът кой е изработил наукометричните индикатори и има ли хора от публичните и обществените науки, които са писали противоречивите за гилдията правила.

“Оттук нататък върху таблиците аз ще работя персонално, с цел да няма кой, какво и по какъв начин, и в тези полемики ще бъдат включени авторитетни представители, на които професионалните общности имат доверие, с цел да стигнем до краен резултат, допустим за колегията. Всички оферти, които не нарушават общия препоръчан метод, са приемливи”, изясни Денков пред комисията.

По думите му мощно повишени критерии за атестиране нямало в препоръчаните промени, а имало хора, които не ги разбирали.
“Променено сега е да се приготвят правила, които са по-унифицирани като метод, тъй като предходните страдаха от разнородност. И второ - да се регистрира спецификата на другите научни области”, сподели министърът. Той чака поради съкратените периоди, заложени с бюджета, които са притиснали МОН, публичното разискване до края на май да почисти противоречивите въпроси по атестирането.

Денков съобщи, че автономията на университетите я има в Конституцията и в няколко закона, само че страната имала право да постави минимални условия за преподавателите, на които е задължена да дава заплати, и в това нямало нищо изключително.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР