Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Словения у

...
Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Словения у
Коментари Харесай

Стефан Янев потвърди позицията ни за РСМ пред посланика на Словения у нас

Министър-председателят Стефан Янев организира среща с посланика на Словения у нас Анжей Франгеш. Във фокуса на диалога бяха двустранните връзки и тематики от европейския дневен ред в подтекста на целите на почналото на 1 юли т.г. словенско председателство на Съвета на Европейски Съюз, оповестяват от Министерски съвет.

По отношение на процеса на разширение на Европейски Съюз беше разисквана тематиката за европейския небосвод пред Република Северна Македония ( РСМ ) и провокациите в това отношение. Стефан Янев препотвърди българската позиция и кардиналната поддръжка на България за европейската вероятност на РСМ и Албания.

Той изведе на напред във времето нуждата от по-ефективен разговор и действителна воля за разрешаване на несъгласията сред нашата страна и РСМ . Акцент бе подложен върху условието да бъдат изпълнени уговорките в двустранното съглашение и да се подхващат действителни дейности във връзка с отбраната на човешките права и прекратяване на езика на омразата.

Изразено беше чувството, че европейските ни сътрудници по-скоро вземат страна, толерирайки РСМ, респективно - обвинявайки България, без действителни и аргументирани учредения. Българският министър председател означи, че в своето качество той се старае да работи като политик, а не като бюрократ и в този смисъл главен приоритет е да бъде показан и предпазен в оптималната степен националният интерес на България.

Бяха показани и разисквани задачите на председателството в посока резистентност и възобновяване на Европейския съюз, организацията и провеждането на съществени събития в границите на Конференцията за бъдещето на Европа, наклонността пред европейския метод на живот, върховенството на закона и гарантирането на равнопоставеност за всички. Акцент бе подложен върху Европейски Съюз като благонадежден и сигурен съюз, кадърен да обезпечи сигурност и непоклатимост в съседство. В този подтекст беше подчертана основната роля на трансатлантическото съдействие и вероятностите пред развиването на страните от Западните Балкани .

Премиерът Янев приветства амбициозния дневен ред на словенското председателство и акцентира значимостта на дефинираните цели.

Българският министър-председател открои значимостта на поставената тематика за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз , като в тази връзка очерта времевия небосвод за привършване на работата по нашия народен проект, както и механизмите за неговото показване и привеждане в деяние. Специално внимание бе обърнато на нуждата от пълностоен спор в границите на идното обществено разискване на Плана за възобновяване и резистентност , както и на ролята на Народното събрание като основен фактор за обезпечаване на необятна поддръжка и легитимност във връзка с неговите параметри.

По отношение на втория главен приоритет на словенското председателство - Конференцията за бъдещето на Европа , министър председателят Янев обърна внимание на основната роля на дебата в това отношение и предложи съответни тематики, които могат да бъдат включени в него. В тази връзка той прикани да мислим повече за това по какъв начин да върнем политиката в политиката. Стефан Янев акцентира основното значение на гражданското общество във връзка с политическия развой и насочи обръщение, че политиката се нуждае от политици, а не от бюрократи.

Специално внимание в границите на срещата бе обърнато на ролята и смисъла на идните парламентарни избори у нас , както и на вероятностите за развиване на вътрешнополитическата обстановка след това. Премиерът Стефан Янев уточни, че се поставят всички старания, тъй че да бъде обезпечена честността и достоверността на вота и опцията българските гласоподаватели да гласоподават свободно в сходство със своите желания.

В края на диалога Янев пожела триумф на словенското председателство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР