Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Италианската

...
Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Италианската
Коментари Харесай

Италия е важен външнотърговски партньор за България и ключов инвеститор у нас

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Италианската република Джузепе Конте, който ще е на публично посещаване у нас по покана на българския си сътрудник, оповестиха от пресцентъра на държавното управление.

Във фокуса на диалога им ще бъдат отличните двустранни връзки и опциите за още по-активното им развиване, тематики от общ интерес, както и от дневния ред на Европа и света.

Премиерите Борисов и Конте се срещат на фона на 140-годишнината от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни, която бе маркирана през предходната година.

Днес Италия е значим външнотърговски сътрудник за България и основен вложител у нас, а капацитетът за развиването на взаимни планове в региона на търговско-икономическото съдействие, туризма, енергетиката, строителството, културата, образованието, е голям.

Освен среща на четири очи сред министър-председателя Бойко Борисов и неговия сътрудник Джузепе Конте, ще се проведат пленарни диалози сред делегациите, водени от двамата министър председатели.

Италия е един от главните, водещи търговско-икономически сътрудници на България, оповестяват от Министерството на стопанската система.

През миналите години Ботуша се подреди измежду главните търговско-икономически сътрудници на България. От 2005 година стокообменът пораства устремно нагоре, като през 2015-а даже прескочи и равнището от четири милиарда евро. За 2018 година той е на рекордната стойност от 4.85 милиарда евро и регистрира растеж от 10.2% по отношение на 2017-а. Добрата вест е, че през последните девет години комерсиалното салдо е позитивно за България. Важен, несъмнено, е приносът на многото италиански компании, които развиват бизнес у нас.

В последните години непроменяемо водещи артикули в износа ни за Италия са рафинирана мед и медни сплави, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, зърнени култури, елементи за обувната индустрия, ел.техника, подготвени произведения на обувната индустрия, а също и артикули на текстилната, шивашката, кожаро-кожухарската промишленост.

Във вноса от Италия водещи са трактори, коли и други транспортни средства, обезкосмени и обработени кожи, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, трактори, подготвени произведения на текстилна, обувна и кожарска промишленост.

Италия е втора в листата на водещите търговски сътрудници на България.

За интервала сред януари и септември предходната година компании от двете страни са си обменили артикули за 3.62 милиарда евро, като пораства с над една трета по отношение на 2018-а. А съгласно специалистите е изцяло допустимо да се реализира нов връх в двустранната търговия.

Благоприятни условия за търговията сред България и Италия основават ниските транспортни разноски и допустимите спрямо трети страни цени на българските артикули и тяхното сходство на условията на италиански пазар, както и качеството на предлаганите български артикули.

Италианска Tърговска камара в България се учредява през 2001 година под името Асоциация Италия-България по самодейност на италиански и български бизнесмени в резултат на засиления търговски продан сред двете страни и на произлизащата потребност от по-голяма поддръжка на компаниите участващи в развиването на комерсиалните, културни и стопански връзки.

До края на 2018 година директните задгранични вложения от Италия в България са позитивни в размер на 2.53 милиарда евро, с което страната се подрежда на 4-то място по мярка на директните задгранични вложения в страната ни (след Холандия, Австрия и Германия).

Основното предизвикателство пред всички тях е съществуването на задоволителна като брой и подготовка работната мощ. Това е от дълго време известно и визира освен за България, само че и целия район. Двата съществени бранша от интерес за италианските вложители са произвеждане и селско стопанство. Има интерес, само че предизвикателство при селскостопанските земи са бюрокрацията и собствеността, които би трябвало да бъдат решени, с цел да може вложенията в действителност да се открият у нас.

Дузина са браншовете, към които италианските вложители демонстрират максимален интерес: енергетика, туризъм (изграждане на хотели и курортни селища по Черноморието и в гр.София), банково и застрахователно дело, превоз (участие в модернизиране на българската инфраструктура, основно на летищата и пристанищата), селско стопанство, преработваща индустрия, търговия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР