Миграцията зае централно място на срещата на лидерите от Западното

...
Миграцията зае централно място на срещата на лидерите от Западното
Коментари Харесай

Елиът Спагат: Байдън прие лидерите на Западното полукълбо

Миграцията зае централно място на срещата на водачите от Западното полукълбо, което отразява превръщането й в главен въпрос на външната политика на фона на драмата за това кой идва и кой си остава вкъщи.
Декларацията от Лос Анджелис, която следва да бъде огласена, до момента в който президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се среща с сътрудниците си от Северна, Централна и Южна Америка, се чака да бъде къс апел за деяние, който (както се надяват поддръжниците му) ще направлява страните при приемането на хора, бягащи от принуждение и гонения и търсещи по-голяма икономическа непоклатимост.
От 2017 година насам Съединени американски щати са най-предпочитаната от търсещите леговище страна, а това е предизвикателство, затруднило както Байдън, по този начин и предшествениците му Доналд Тръмп и Барак Обама.
Противоречията подкопаха началото на срещата на върха, чийто хазаин за първи път след първото осъществяване на форума през 1994 година са Съединени американски щати, и то в миг, когато Китай се пробва да направи пробив в района.
Въпреки че Байдън беше мощно зает с Латинска Америка, до момента в който беше вицепрезидент, фокусът му значително е ориентиран другаде, откогато предходната година встъпи в служба като президент. Той се пробва да преориентира външната политика на Съединени американски щати към Азия, като в същото време активизира съдружниците си да санкционират Русия за нахлуването й в Украйна.
Срещата на районните водачи се организира в миг, когато няколко хиляди мигранти минаха през южната част на Мексико - най-големият мигрантски кортеж от началото на годината - като локалните управляващи към момента не демонстрират признаци, че ще се опитат да ги спрат.
Американските управляващи стопират мигранти, пресичащи границата с Мексико, по-често, в сравнение с когато и да било от към две десетилетия насам. Съгласно предписание от времето на пандемията, целящо да предотврати разпространяването на КОВИД-19, доста от тях биват експулсирани бързо, без да имат опция да потърсят леговище.
Кристиан Салгадо от Хондурас се надявал да бъде третиран като кубинците, които е видял, когато е минал незаконно със брачната половинка си и 5-годишния си наследник преди към месец, само че американските управляващи го върнали назад в мексиканския граничен град Пиедрас Неграс, без да му разрешат да отбрани своя статут. Той си спомня по какъв начин чиновник от граничните служби му споделил: " Няма леговище за идващи от Хондурас ".

Със съкращения
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР