Месец преди парламентарните избори в Полша скандал около шенгенски визи

...
Месец преди парламентарните избори в Полша скандал около шенгенски визи
Коментари Харесай

Един от най-големите скандали в Полша за 21 век избухна месец преди изборите

Месец преди парламентарните избори в Полша скандал към шенгенски визи слага дясното националистическо държавно управление в мъчно състояние. Местните медии и опозицията упрекват ръководещите в противозаконна търговия с визи, като изказванията са, че в полски консулства в Африка, Азия и Близкия изток заявките за визи са били одобрявани или ускорявани с подмяна на подкупи.

Прокуратурата към този момент се зае да проверява проблема, като оповестява, че са открити нередности в няколко арабски страни, Индия и Филипините. Трима обвинени по случая към този момент са задържани

" Визовият скандал " се разраства на няколко равнища, споделя немското издание " Шпигел ". От една страна, той може да навреди на репутацията на Полша в Шенген, защото визите, които се издават, дава право на свободно пътешестване в границите на Европейски Съюз. Така че въпросът е освен за противозаконна имиграция в Полша, само че и в Европейския съюз.

Казусът се развива и на фона на предизборната акция за идните в страната парламентарни избори. Управляващата партия " Право и правдивост " (ПиС) по принцип заема твърда антиимиграционна позиция. По границата с Беларус да вземем за пример тя стартира построяването на ограда, която да стопира идващите от там бежанците. Политиците от ПиС постоянно подлагат на критика имирацията и в техни изказвания постоянно настояват по какъв начин мирът и сигурността в страната са застрашени от мюсюлманските и африканските имигранти, които са " принудително вкарани " в Полша от Брюксел.

Управляващите даже провеждат референдум, който ще се организира редом с изборите през октомври. Полските гласоподаватели ще би трябвало да изразят мнението си по въпроса дали, по дефиниция на ПиС, " поддържат приемането на хиляди незаконни имигранти от Африка и Близкия изток ". Референдумът е по отношение на политиката на Европейски Съюз за даване на леговище на търсещите такова, макар че националното допитване няма да окаже въздействие върху процесите на взимане на решения в Брюксел.

Търсене на работна ръка в чужбина

Реториката на управляващите за затворените граници и нулева миграция е в внезапен контрастност с действителността на полския пазар на труда. През последните години стопанската система се развива бързо и страната е все по-зависима от работна ръка, идваща от чужбина.

Така да вземем за пример полското външно министерство до неотдавна работеше по специфичен правилник, който трябваше да улесни приемането на визи за хора от Пакистан, Иран и Обединените арабски емирства, наред с жители от други страни. Този ход обаче беше отсрочен през лятото.

Сегашният скандал с визите обаче не е обвързван единствено с това дали дясното държавно управление прави едно, а споделя друго във връзка с миграцията. Става дума и за работната нравственос в политиката и управляващите. През август заместник-министърът на външните работи Пьотр Вавжик беше уволнен, откакто държавното управление съобщи, че не е предостатъчно от работата му. Скоро обаче стана ясно, че уволнението на Вавжик е обвързвано с визовата спекулация, която едвам в този момент стартира да става обществено притежание.

Вавжик е отговарял за консулските въпроси. В петък полските медии оповестиха, че той е бил приет в болница след опит за самоубийство. Сега ръководещите упрекват опозицията и медиите за ситуацията на Вавжик и споделят, че той е бил жертва на медийна акция.

" Няма скандал "

Лидерът на ръководещата ПиС Ярослав Качински се опита да потуши пристрастеностите, като съобщи, че " няма никакъв скандал ". Според него случая с нелегално издадените визи е просто " глупава и в действителност незаконна концепция на някои хора, голямото болшинство от които нямат нищо общо с държавните структури ".

Опозицията вижда обстановката по напълно друг метод. От 2021 година насам близо 250 хиляди визи са били издадени по нерегламентирани канали в Африка и Азия, сподели водачът на опозицията Доналд Туск. Той дефинира протичащото се като " един от най-големите кавги в Полша за 21 век ".

Докато медиите, които са сериозни към държавното управление, отразяват обстойно визовата спекулация, публичната телевизия в Полша се концентрира върху подчертаването на подозренията по отношение на мащаба на абсурда. В неделя евродепутатът Патрик Яки даде изявление по въпроса, като назова протичащото се " дребен случай ", който опозицията употребява, с цел да " прикрие същинските проекти на [Доналд] Туск ".

Изборите в Полша са планувани за 15 октомври. На тях ПиС ще се бори да завоюва невиждан трети мандат на власт. Според социологическите изследвания, направени преди визовия скандал, демонстрират, че ръководещата партия получава най-вече поддръжка - близо 38%. А Гражданската коалиция на Туск я следва с 30%. И двата предварителни резултата не са задоволителни за която и да е партия да ръководи независимо.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР