Мерките на Европейския съюз за подпомагане на фермерите, засегнати от

...
Мерките на Европейския съюз за подпомагане на фермерите, засегнати от
Коментари Харесай

Варшава ще даде държавна помощ на фермерите заради украинското зърно

Мерките на Европейския съюз за подкрепяне на фермерите, наранени от пренасищането с украински импорт на храни, са прекомерно малко и прекомерно закъснели, съобщи полският министър председател Матеуш Моравецки в петък, откакто държавното управление утвърди 10 милиарда злоти (2.4 милиарда долара) помощ за полското селско стопанство.

Държавите от Централна Европа се пробват да реализират съглашение с Брюксел по отношение на ограничения в Европейски Съюз за подкрепяне на селското стопанство, откакто някои от тях едностранно вкараха забрани за импорт на украински хранителни артикули. " Това, което Европейски Съюз ни предлага, се предлага със забавяне, е прекомерно малко, капка в морето ", сподели Моравецки, представен от " Ройтерс ".

Европейската комисия предложи 100 милиона евро помощ за централноевропейските фермери в допълнение към предходния пакет от 56 милиона евро, който беше разграничен сред България, Полша и Румъния.

Тя даде обещание да предприеме и незабавни " превантивни ограничения " за пшеницата, царевицата, слънчогледа и рапицата, само че петте централноевропейските страни, които декларират, че са най-силно наранени - България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия, желаят този лист да бъде уголемен, с цел да включва артикули, в това число мед и някои типове месо.

В петък полското държавно управление утвърди ограничения, в това число увеличение на размера на акциза, който фермерите могат да възстановят върху дизела до 1.46 злоти от 1.20 злоти, като част от ограниченията в тяхна помощ.

Моравецки сподели, че държавното управление също по този начин ще изиска от Европейската комисия да даде позволение за увеличение на сумата, която може да бъде възобновена. Освен това ще изплаща дотации, с цел да подсигурява, че фермерите получават минимална цена от 1400 злоти за звук пшеница.

Еврокомисията съобщи, че по изискванията за финансовата помощ, която отпуска на засегнатите страни, националните управляващи във всяка страна могат да я удвоят за сметка на националните бюджети, а също и че ще получат бърза писта за разглеждане на възможни претенции за одобрение на държавна помощ, в случай че решат да провиснал такава.

 До дни идват 16.75 млн. евро обезщетения от Европейски Съюз за зърното, държавното управление може да ги удвои До дни идват 16.75 млн. евро обезщетения от Европейски Съюз за зърното, държавното управление може да ги удвои

В сряда земеделският министър Явор Гечев съобщи, че, а в четвъртък - че

Полша в началото също забрани вноса на зърно от Украйна, само че след това подвигна ограничаването за директно преминаващите количества. Забрани за импорт вкараха и Унгария и Словакия, а Румъния съобщи, че няма да ги последва, с цел да даде късмет за продължение на договорката за зърнения кулоар през Черно море, която беше контрактувана с посредничеството на Организация на обединените нации и на Турция. Русия упорства за смяна на изискванията по зърнения кулоар, договореността за който изтича на 18 май.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР