Инфлацията в Европейския съюз стабилизира през април на мартенското ниво

...
Инфлацията в Европейския съюз стабилизира през април на мартенското ниво
Коментари Харесай

Стабилизация на инфлацията в ЕС и забавяне в България

Инфлацията в Европейския съюз стабилизира през април на мартенското равнище от 2,6%, а в еврозоната на равнище от 2,4%, демонстрират данни на европейската публична статистика Евростат.

В същото време годишната хармонизирана инфлация в България се намали през април до 2,5%, като по-висока инфлация е регистрирана в цели 13 други членки на съюза. Това е първото намаляване на инфлацията в нашата страна под средноевропейската от август 2021 година насам.

Инфлацията в еврозоната се увеличи през април с 0,6% по отношение на месец по-рано, до момента в който на годишна база нараства за втори следващ месец с 2,4% - стабилизирайки в 28-месеченото дъно, регистрирано за пръв път през ноември 2023 година Това съставлява внезапно закъснение на инфлацията по отношение на година по-рано (април 2023 г.), когато тя набъбна със 7,0%. Така инфлация продължава да бъде покрай целевото равнище на ЕЦБ от 2 на 100.

В рамките на целия Европейски Съюз показателят на потребителските цени (CPI) се увеличи през април също с 0,6% по отношение на март, до момента в който инфлацията на годишна база остава за втори следващ месец на равнище от 2,6% - най-ниската годишна инфлация т юли 2021 година Само година по-рано (април 2023 г.) инфлацията в Европейски Съюз беше на равнище от 8,1 на 100. 

Графики на потребителската инфлация в Европейски Съюз и еврозоната



Най-ниска годишна инфлация през април беше регистрирана в Литва (едва 0,4%), Дания (0,5%) и Финландия (0,6%), до момента в който най-висока инфлация беше регистрирана в Румъния (6,2%), Белгия (4,9%) и Хърватия (4,7%).

В 13 от 27-те членки на Европейски Съюз годишната инфлация през април е по-висока от средноевропейското равнище от 2,6%, до момента в който в останалите 14 членове на съюза, в това число и в България, тя е под средноевропейското равнище.

Според данните на Евростат хармонизираната потребителска инфлация в България се намалява през април с 0,1% по отношение на месец по-рано, до момента в който на годишна база тя се забавя внезапно до 2,5% от 3,1% през март, потвърждавайки неотдавнашните данни на Национален статистически институт. Година по-рано (април 2023 г.) инфлацията в нашата страна беше на равнище от цели 10,3%.

Това е първото намаляване на годишната инфлация в България (от 2,5%) под среднотоевропейското ѝ равнище (от 2,6%) от август 2021 година насам, като в това време тя се приближава до междинната инфлация в еврозоната, която е на равнище от 2,4%. 

Графики на инфлацията в Европейски Съюз, Еврозоната и България



Годишна инфлация през април 2024 година в обособените страни членки на Европейски Съюз

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР