Ситуацията с коклюша остава все така притеснителна. Последните данни показват,

...
Ситуацията с коклюша остава все така притеснителна. Последните данни показват,
Коментари Харесай

Проф. Попов: Антиваксърството вече е тенденция

Ситуацията с коклюша остава все по този начин притеснителна. Последните данни демонстрират, че в страната позитивните проби към този момент са над 1000.

" Трудно е да се каже, че обстановката е овладяна. Има минимум три аргументи да стигнем дотук - заболяването се повтаря на всеки три до пет години. Второ, че имаше една пауза по време на Ковид и тогава коклюш съвсем нямаше. Ваксината поддържа малко по-кратък имунитет. И някои по-малки фактори като миграцията, като смяната в климата също въздействат. Надявам се, че в скоро време ще е овладяна обстановката ", съобщи началникът на Клиника по инфекциозни заболявания проф. Георги Попов в студиото на " България заран ".

По думите му хората не престават да са отрицателно настроени към имунизацията.

" Едно съвършено решение, което чакаха доста майки и бременни дами, най-рисков контингент са децата, изключително тези под 6 месеца, които нямат никакъв имунитет. Промяната на първата ваксина от 2 месеца на месец и половина е идеално решение. Не са доста спокойни хората. Тази антиваксинационна акция, която имаше по време на Ковид, се резервира и през идващите пандемии. Не всички са последователи, само че имам наблюдения, че рационалните хора, изключително майките, го вършат ", добави Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

" Превенцията е доста значима, само че болестта протича друго при имунизирани и неимунизирани и дребни деца и възрастни. Понеже това е въздушно-капкова зараза, е значима доста добра респираторна хигиена. За наслада, навлизаме в летния интервал, когато имаме опция да не се позволява събиране на доста хора в затворени колективи, да се проветряват пространствата и да не се популяризира инфекцията ", разяснява гостът.

Той още веднъж акцентира, че новородените са най-застрашени от болестта.

" Усложненията могат да бъдат по време, а не след коклюш, тъй като това е най-опасното за новородени, за деца до 6-месечна възраст, при които настъпват присъщите апноични паузи ",  добави той.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР