Мерките на държавния глава на САЩ Джо Байдън в опит

...
Мерките на държавния глава на САЩ Джо Байдън в опит
Коментари Харесай

Стратегическият петролен резерв на САЩ падна до рекордно ниски нива

Мерките на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в опит да овладее цените на горивата оставиха страната с рекордно ниски за последните 40 години равнища на стратегическия петролен запас, написа изданието The Wall Street Journal, като отбелязва, че наклонността се следи на прага на нови евентуални разтърсвания на международните пазари.

Към сегашния миг в стратегическия запас на Съединени американски щати има почти 427 милиона барела нефт, което е най-ниското равнище от 1984 година насам.

От 31 март, когато Байдън подреди освобождението на към 180 милиона барела - милион дневно за интервал от шест месеца, държавният запас е намалял със 155 милиона барела и за първи път от 1983 година е по-малък от комерсиалните запаси в страната.

На фона на стоковите интервенции, цените на бензина на дребно паднаха от исторически върхове и близо 100 дни поред се намаляват.

Политическите съперници на Байдън, в това число някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, упрекват администрацията на демократите, че употребява петролните запаси, предопределени за естествени бедствия или войни, с цел да печелят спомагателни точки преди изборите за Конгреса през ноември.

Експерти, представени от изданието, настояват, че решението за изпразването на стратегическия запас е взето като реакция на упования спад в износа на съветски нефт. Доставките му обаче понижиха не с три милиона барела дневно, както предвижда Международната организация по енергетика, а единствено с 400-450 хиляди барела спрямо интервала преди спора в Украйна. По-сериозен неуспех е вероятен, когато европейската възбрана за импорт на нефт от Русия влезе в действие на 5 декември, заключава изданието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР