Мерки за по-лесен достъп на хора с увреждания до четири

...
Мерки за по-лесен достъп на хора с увреждания до четири
Коментари Харесай

Общината ще улесни достъпа на хора с увреждания до четири парка в София

Мерки за по-лесен достъп на хора с увреждания до четири парка в София прегледа общинската комисия по околна среда. Те са включени в отчет на Албена Атанасова, зам.-кмет по обществените действия, като част от осъществяването на Стратегията за налична градска среда за всички хора на територията на Столична община.

В Западния парк се построяват рампи и приспособени санитарни пространства – автоматизирана тоалетна за хора с увреждания. Проектът се финансира по оперативна стратегия " Региони в напредък " и е в развой на осъществяване.

В парк " Въртопо " в регион " Младост " към този момент е построен и работи асансьор, който обезпечава достъп от улицата до основната алея. В момента се правят проби на асансьорната уредба, преди стартирането й в употреба.

В парк " Заимов " са планувани да се слагат тактилна настилка от двете страни на стълбите и на рампата, както и промеждутъчен двоен парапет за хора с увреждания. Предвижда се монтиране на паркова мебел и уреди за налична среда за деца с увреждания. В парка ще бъде сложена и автоматизирана тоалетна с две кабинки – едната за хора с увреждания.

В строящия се към момента парк " Възраждане " всички планувани ограничения за налична градска среда към този момент са изпълнени, съгласно отчета на зам.-кмета Атанасова.

Подобрения и в учебни здания

За 2019 година по програмата за налична градска среда са планувани усъвършенствания в учебни здания. В професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии " Проф.Георги Павлов " в регион " Илинден " към този момент е инсталиран асансьор. На всеки етаж е построена тоалетна за хора с увреждания, а в цялата постройка са обезпечени налични направления за колички.

Предстоят усъвършенствания в постройките на следните учебни заведения: 104-о ОУ " Захари Стоянов " ще се построи нова трапезария и кухня, а в 30-о СУ " Братя Миладинови " ще се възвърне физкултурният салон, а по-късно и басейнът на учебното заведение.

В 28-о СУ ще се подмени етернитова постройка в двора на учебното заведение, а в 100-о ОУ на ул. " Иван Йосифов " №68 ще се построи физкултурен салон и нова кухня.

Тези планувани за 2019 година ограничения за налична градска среда би трябвало да бъдат утвърдени на сесия на Столичния общински съвет и да стартира реализацията им.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР