Международната агенция за атомна енергия ще инспектира два обекта в

...
Международната агенция за атомна енергия ще инспектира два обекта в
Коментари Харесай

МААЕ ще инспектира два обекта в Украйна заради твърденията на Москва за подготвяна мръсна бомба

Международната организация за атомна сила ще инспектира два обекта в Украйна, по отношение на изказванията на Москва, че Киев се готви да употребява " мръсна бомба ". Това става откакто от Москва обявиха, че имат сведения за подготвяна украинска провокация. Европейски Съюз и НАТО отхвърлиха изказванията и поддържаха Украйна.

Руският външен министър Сергей Лавров разгласи, че въпросът ще бъде подвигнат пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Според Москва Киев възнамерява да употребява този нуклеарен арсенал с дребна мощ и да упрекна съветската страна за това. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Алиансът не има вяра на изказванията. сходна позиция изрази първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел, който акцентира, че разпространението на такива подправени вести крие доста опасности.

" Европейски Съюз изрично отхвърля всички форми на ескалация на спора и преглежда сходни закани от страна на Русия като извънредно безотговорни ", съобщи Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността.

Екип от специалисти на Международната организация за атомна сила идва на посещаване в Украйна, с цел да инспектира двата обекта, в които съгласно Москва се създават боеприпасите.

Съединените щати предизвестиха съветския президент Путин да не прибягва до използването на " мръсна бомба " или различен тип нуклеарно оръжия, под предлог, че Киев се готви да употребява такава. От Вашингтон подчертаха, че това е единствено предизвестие и че не разполагат с информацията за планувани удари от съветска страна.

" Бяхме пределно ясни - казвали сме го както обществено, по този начин и в частни диалози с руснаците по отношение на сериозните последици, които използването на нуклеарни оръжия може да имат. Употребата на така наречен " мръсна бомба " би била следващия образец за това какъв брой нечовечен е президентът Путин. Ако русия употребява " мръсна бомба " ще си понесе следствията ", съобщи Нед Прайс, представител на Държавния департамент.

Тази заран немският президент Франк-Валтер Щайнмайер дойде на необявена авансово аудиенция в Украйна, в границите на която е планувано посещаване в регион в северната част на страната, неотдавна освободен от съветска окупация, и среща с президента Зеленски. Визитата става на фона на започващата през днешния ден в Берлин конференция, отдадена на следвоенното възобновяване на Украйна. Форумът е проведен от Европейската комисия и Германия, присъединяване в него ще вземе и украинският президент.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР