Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви в четвъртък, че ще

...
Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви в четвъртък, че ще
Коментари Харесай

МАЕ: Смяна на европейските плащания за руския газ в рубли повишава рискове за сигурността



Международната организация по енергетика (МАЕ) съобщи в четвъртък, че ще смята като " опасност за сигурността “ всевъзможни опити на Русия да накара европейските страни да заплащат за доставките си на съветски газ в рубли.

" Ако това е правилно, бих го счел за още една опасност за сигурността, отправена от Русия “, сподели изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол пред публицисти след годишната среща на организацията в Париж.

Коментарите на организацията пристигнаха ден, откакто президентът Владимир Путин сподели, че Русия ще стартира да фактурира европейските купувачи на газ в рубли, като по-късно негово изказване имаше повишаване на природния газ и на съветската валута.

Страните членки на МАЕ, които включват доста от най-големите консуматори на сила в света като Съединени американски щати, Япония и Германия, са подготвени да освободят повече нефт от своите запаси, с цел да оказват помощ за " изстудяване " на цените и облекчение на страховете от дефицит на доставки, уточни още Бирол.

" Ако нашите членове решат, ние сме подготвени неотложно да реагираме и да пуснем спомагателни размери на пазара “, сподели той, като уточни, че последното освобождение в размер на 63 милиона барела представляваше " единствено 4% от всички ресурси, които имаме ".

" Всички принадлежности бяха сложени на масата “ за справяне с спиранията на доставките, съобщи от своя страна на същата конференция Дженифър Гранхолм, министър на енергетиката на Съединени американски щати.

Анализаторите считат, че до 3 милиона барела съветски нефт дневно могат да бъдат изгубени заради самосанкции от страна на западните консуматори.

Бирол сподели, че членовете на МАЕ имат „ проекти, политики и незабавни ограничения “ за понижаване на зависимостта си от съветския петрол и газ.

Гранхолм отхвърли да разяснява самодейност за ориентиране на доставки на американски полутечен природен газ към Европа, като сподели, че ще остави на президента Джо Байдън да направи известието.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР