Механичното и безпринципното реформиране на висшето образование чрез административно преструктуриране

...
Механичното и безпринципното реформиране на висшето образование чрез административно преструктуриране
Коментари Харесай

Партия МИР: Сливането на университетите ще влоши образованието

Механичното и безпринципното реформиране на висшето обучение посредством административно преструктуриране и сливането на просветителни институции ще докара до утежняване на качеството на обучение, както и до трайно осуетяване на системата на висшето обучение.

Това се споделя в позиция на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) във връзка в предлагана от Министерството на образованието и науката промяна.

Според партия МИР предлаганата от МОН промяна във висшето обучение и предлагането за обединение на висши учебни заведения в мегаструктури е недомислен, голословен и нестимулиран недодялан административен акт, който ще докара до административен безпорядък.

„ От по този начин препоръчаните промени от МОН не излиза наяве първо каква е крайната цел и втора каква ще бъде изгодата освен за бюджета на министерството, само че най-много за студентите, университетите и обществото като цяло. Също по този начин не излиза наяве даже на каква база ще става обединяването – дали на териториален принцип или по професионални посоки. Важно е да се подчертае, че МОН предлага обединение на висши учебни заведения без да има разбор, без да е направена оценка за въздействието на предлаганата промяна, както и какви биха били съответните разноски или до какви спестявания в бюджета ще докара автоматизираното обединение на висшите образователни заведения “. Това съобщи проф. доктор инж. Радостин Долчинков, административен шеф на Бургаския свободен университет, декан на Центъра по информатика и механически просвета към висшето образователно заведение и ръководител на експертния съвет по „ Образование и просвета “ към Националния съвет на партия МИР.

Проф. Долчинков акцентира, че сливането на университетите ще докара и до понижаване на публичния интерес към висшите учебни заведения, всяко от което има предоставена от страната задача, посредством която да запазят и да модернизират постигнатите просветителни и научни достижения.

Партия МИР упорства преди да се подхващат каквито и да било стъпки и дейности в просветителната система да се направи сериозен разбор, който да бъде разискван в всички заинтригувани страни включително със синдикатите, браншовите и работодателските организации. Това съгласно партия МИР е верния и устойчивия метод за правенето на промени във висшето обучение, а и във всяка друга сфера.

„ Партия МИР предлага да вместо да се вършат безпринципни сливания, то да се изградят същински мрежи сред университетите и те да работят и да си сътрудничат мрежово. Така всеки университет ще си резервира самостоятелността, ще могат да се споделят запаси и преподаватели, ще може да има общи стратегии, а студентите ще могат да правят подвижност “, съобщи още проф. доктор инж. Радостин Долчинков.

Според партия МИР концепцията за обединение на университетите не е работеща и доказателство за това е фактът, че не среща утвърждението измежду ректорите на висшите образователни заведения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР