Меджидиев пое ангажимент да постави пред Националния съвет по психично

...
Меджидиев пое ангажимент да постави пред Националния съвет по психично
Коментари Харесай

МЗ иска самостоятелна програма за лечение на хазартна зависимост

Меджидиев пое ангажимент да сложи пред Националния съвет по психологично здраве въпроса за основаване на независима стратегия, която да е в услуга на по-голям контингент хора, защото към в този момент съществуващите 17 стратегии за психосоциална рехабилитация са потърсили помощ 41 подвластни от хазарт.

В реалност броят на този вид уязвими лица е фрапантно по-голям. Наскоро Национална агенция за приходите заяви, че близо 7200 българи са декларирали регистриране в регистъра за
хазартна взаимозависимост.

Хазартът се преглежда като психологично разстройство , за което са присъщи чести епизоди на
залагане, и което господства в живота на човек, отразявайки се върху образованието, професионалното развиване, основаване и поддържане на взаимоотношения с други хора. Това разстройство се назовава патологично увлечение към хазарт, напомни Меджидиев. Характеризира се с чести, повтарящи се епизоди на хазартна игра.

Ранният старт на
залагането - в детска и юношеска възраст, е обвързван с нараснал риск от развиване на подвластно държание. По-често се среща при хора с антисоциално разстройство на личността, меланхолия, биполярно или други разстройства, свързани с приложимост на субстанции, изключително на алкохол, добави той. Зависимите от хазарт са с нараснал риск и от други психологични разстройства, свързани с приложимост на психоактивни субстанции.

Подходяща първа стъпка за справяне със зависимостта е консултация с умел психолог. Специализирани стратегии за лекуване на
хазартна взаимозависимост в България не са разкрити, само че съществуват благоприятни условия за психично консултиране и лекуване в стратегии за психосоциална рехабилитация, сподели още министър Меджидиев. По думите му в стратегиите се одобряват и лица, потърсили помощ във връзка на психологични разстройства, свързани с хазарт, без това да е обвързано със взаимозависимост на лицата към наркотични субстанции. Общият потенциал на стратегиите е 416 места.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР