MediaTek представи новия си флагмански процесор Dimensity 9300+, който е

...
MediaTek представи новия си флагмански процесор Dimensity 9300+, който е
Коментари Харесай

MediaTek представи своя нов флагмански процесор Dimensity 9300+ с мощен AI енджин

MediaTek показа новия си флагмански процесор Dimensity 9300+, който е усъвършенствана версия на Dimensity 9300.

Подобно на своя предходник, новият чип се създава по 4 nm развой на TSMC, само че главното му Arm-ядро Cortex-X4 работи на периодичност от 3,4 GHz вместо на 3,25 GHz.

Другите три високопроизводителни Cortex-X4 ядра, както и четирите енергоефективни Cortex-A720 ядра работят на честоти от надлежно 2,85 и 2,0 GHz.

Dimensity 9300+ разполага с обновения AI енджин APU 790 (AI Processing Unit) на MediaTek. Той употребява новата технология NeuroPilot на компанията за спекулативно ускорение на декодирането, която му обезпечава 10-процентно нарастване на продуктивността. Твърди се, че новият APU поддържа 01.Al Yi-Nano, Alibaba Cloud Owen LLM, Baichuan Al, ERNIE-35-SE, Гугъл Gemini Nano, Meta Llama 2 и Llama 3 – това са огромни езикови модели (LLM) с брой поддържани параметри от 1 до 13 милиарда с опция за мащабиране до 33 милиарда.

Благодарение на поддръжката на технологията NeuroPilot Speculative Decode Acceleration, AI енджинът в Dimensity 9300+ може да обработва огромни езикови модели със 7 милиарда параметъра с успеваемост от 22 токена в секунда, което е повече от два пъти повече от това, което оферират други решения за всеобщия пазар, настояват от MediaTek.

Пълни спецификации на Dimensity 9300+
12-ядреният графичен процесор Arm Immortalis-G720 MC12, вграден в Dimensity 9300+ също е обновен.

Той е оборудван с ускорител за трасиране на лъчи от второ потомство, осигуряващ плавна продуктивност при 60 фрагмента в секунда и поддържащ резултати от технологията за световно осветление на конзолно равнище, съгласно изказването на производителя.

Dimensity 9300+ употребява и най-новите HyperEngine технологии, като да вземем за пример MediaTek Adaptive Gaming Technology (MAGT), с цел да усъвършенства енергийната успеваемост на процесора при работа с игри. HyperEngine включва и новата технология Network Observation System (NOS), която усъвършенства паралелната работа с клетъчни и Wi-Fi мрежи, понижава потреблението на сила и усъвършенства входящия и изходящия трафик. MediaTek NOS обезпечава до 10% спестовност на сила и до 25% повече транспорт на клетъчни данни.

Новият процесор е получил същия предупредителен процесор Imagiq 990, употребен в Dimensity 9300. Той обезпечава 18-битова обработка на RAW и има вграден мотор за семантичен разбор на видеото с поддръжка на усъвършенствани функционалности с изкуствен интелект на видеото под формата на 16 категории настройки за сегментиране на сцената за по-добро снимане на кинематографично видео. В композиция с MiraVision Picture Quality (PQ) енджина той динамично ще контролира оптималния контрастност, заостреност и цвят на основните обекти в изображението, като усъвършенства цялостното качество, прибавя чувство за дълбочина на изображенията и обезпечава реалистични видеоизображения, сравними със актуалните водещи цифрови тв приемници.

Dimensity 9300+ разполага и с 5G R16 модем с поддръжка на Wi-Fi 7 (a/b/g/n/ac/ax/be), Bluetooth 5.4 и 5G безжични стандарти под 6 GHz и mmWave, както и с поддръжка на скорости на евакуиране до 7 Gbps.

Първите смарт телефони с Dimensity 9300+ ще бъдат устройствата от серията Vivo X100s, както и iQOO Neo9s Pro и Redmi K70 Ultra. Таблетът iQOO Pad2 Pro също ще бъде построен въз основата на новия чип. Всички те ще бъдат показани през идващите дни.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР