Масови протести и обвинения в прокарване на руска политика. Събитията

...
Масови протести и обвинения в прокарване на руска политика. Събитията
Коментари Харесай

Няма да ме излъжете. Закон като руския, аргумент като руския. Накъде отива Грузия

Масови митинги и обвинявания в пробутване на съветска политика. Събитията в Грузия започнаха поради един закон. Защо той е толкоз значим? Защо доста хора не имат вяра на ръководещите, че в действителност са се отказали от него?

Властите в Грузия използваха четири аргумента на Москва, с цел да наложат наказателен законопроект, провокирал митинги. Това стана ясно от позиции и дейности на ръководещата партия " Грузинска фантазия " и нейния сътрудник " Силата на народа " .

Във вторник Народното събрание в Тбилиси закон, повтарящ съветското законодателство за " задграничните сътрудници ". Той планува основаването на държавен указател за всички юридически и физически лица, които имат повече от 20% приходи от чужбина.
" Страната ми принадлежи към Европа ". Полицията против протестиращите в Грузия На 7 март грузинският парламент одобри на първо четене закон " за прозрачността на финансирането на външното въздействие ". Това провокира митинги на хиляди хора по улиците на Тбилиси. Срещу тях беше употребявано полицейско принуждение, сълзотворен газ, водни оръдия и зашеметяващи гранати.
В Русия този закон беше признат през 2012 година Той узакони репресиите против неправителствени организации, медии, критици на Кремъл и техни близки, като лиши част от гражданските им права и планува затвор за непокорство.

Гласуването на подобен текст в Грузия провокира по улиците на Тбилиси, разпръснати с полицейско принуждение. 134 протестиращи бяха задържани.

От 2012 година насам Грузия се ръководи от партията " Грузинска фантазия ", учредена малко преди изборите тогава от Бидзина Иванишвили . Той е милиардер, натрупал благосъстоянието си по време на приватизацията в Русия . Иванишвили става министър председател за година, след което два пъти афишира, че напуща политиката, само че критиците му имат вяра, че на процедура той продължава да управлява ръководството в страната.

Иванишвили постоянно е упрекван, че е непосредствен до Русия. В същото време държавното управление на " Грузинска фантазия " подаде през 2022 година молба за.

Управлението на " Грузинска фантазия " се свързва и с чести арести на опозиционни водачи. Последните митинги се организираха в миг, в който някогашният президент Михаил Саакашвили е в ареста без достъп до съответни медицински грижи, без значение от тежкото му здравословно положение.

Правозащитници настояват, че той е оставен да почине поради това, че е персонален зложелател на съветския президент Владимир Путин, който има мощно въздействие върху ръководещите в Грузия.
Как се " отзовава " закон
В четвъртък ръководещата партия " Грузинска фантазия " сподели, че " отзовава " противоречивия законопроект, а арестуваните стачкуващи се освобождават. Въпреки това и след известието.

Причина за това е недоверието на хората, че текстът ще бъде в действителност отдръпнат, както и причините, с които управляващите споделиха, че се отхвърлят от него, съобщи кореспондентът на телевизия в Тбилиси.

Той има поради четири изказвания на вносителите, които стачкуващите дефинират като неистина, машинация или засегнатост. Сред тях са следните публични тези на ръководещото болшинство:
законът обезпечава бистрота на парите;самият Запад е изискал от Грузия подобен закон;противниците на текста са шпиони;протестиращите са изработили " машина за неистини ", с цел да показват грузинския текст като съветски и като отвод от европейския път на Грузия.
" Чувайте [грузинските управляващи] по този начин, все едно ви приказва съветският външен министър Сергей Лавров ", сподели някогашният президент на Грузия Георги Маргвелашвили пред Current Time.

" Лавров беше споделил, че Украйна е нападнала Русия. Колкото е правилно това, толкоз е правилно и че Западът е желал от Грузия Закон за задграничните сътрудници ", добави той.

Европейски Съюз реагира остро на текста, признат на първо четене, и го дефинира като несъответстващ с полезностите и стандартите на съюза.
 Полицията в Тбилиси нападна протестиращи против наказателен закон  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Проектозаконът " за прозрачността на финансирането на външното въздействие " беше импортиран от " Силата на народа " - групировка от отцепници от ръководещата партия, чиито депутати гласоподават еднообразно с някогашните си сътрудници от " Грузинска фантазия ".

В взаимно изказване на двете партии от четвъртък се споделя, че обединенията ще " отзоват " закона, само че ще продължат да изясняват на хората значимостта на този документ.

Процедурата на " отзоваване " на закон в Грузия значи, че Народното събрание би трябвало да го подложи още веднъж на гласоподаване, в хода на което болшинството да се произнесе " срещу ".
Привечер, когато улиците на Тбилиси още веднъж се изпълниха с хора, беше свикано изключително съвещание на Народното събрание за петък.
През целия ден в четвъртък депутатите на двете партии твърдяха, че тази процедура ще бъде приложена, само че " по-късно ", защото за тази и идната седмица не са планувани пленарни съвещания на Народното събрание. Привечер, когато улиците на Тбилиси още веднъж се изпълниха с хора, беше свикано изключително съвещание на Народното събрание за петък, 10 март, в хода на което да се документира отзоваването на закона.

Подобна двоякост съпътстваше и самото внасяне на плана и приемането му на първо четене. Във вторник малобройна група протестиращи се беше събрала пред Народното събрание, с цел да упорства разискването на текста да не влиза в дневния ред. Председателят на Народното събрание тогава увери хората, че гласуването е планувано чак за петък, и стачкуващите си потеглиха. Но текстът беше признат изненадващо още същата вечер и съвсем без диспути. Това провокира стихийния митинг в късните часове от деня.

Комбинацията на трите фактора - измамата при първото четене, опита за отсрочване на процедурата по отзоваване и декларацията, че двете водещи партии ще продължат да коментират потребността от подобен закон - докара до разгръщане на митинга в четвъртък.

" Няма да ме излъжете ", пишеше на един от плакатите, носен от млада жена в четвъртък. Според журналиста Михаил Гваджабиа от ден на ден хора са наясно, че зад прокарването на този закон стоят съветски ползи.

Бившият президент Маргвелашвили предвижда, че настояванията на митинга ще ескалират до гледище за предварителни избори:

" Ако един път си хванал управляващите, че желаят да извърнат посоката на страната, все в миналото ще ти хрумне, че те могат и да повторят ", споделя той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР