Маскирани въоръжени мъже нахлуха в телевизионно студио на живо в

...
Коментари Харесай

Въоръжени мъже нахлуха в телевизионно студио, докато предава на живо в ефир в Еквадор

Маскирани въоръжени мъже нахлуха в телевизионно студио онлайн в Еквадор и заплашиха ужасения личен състав, написа „ BBC “.

Служителите бяха принудени да легнат на пода по време на предаването на публичния ефирен канал TC в град Гуаякил, преди предаването онлайн да спре. Полицията споделя, че по-късно е освободила целия личен състав и е направила 13 ареста . Станцията заяви, че двама чиновници са ранени .

Най-малко 10 души бяха убити от началото на 60-дневното изключително състояние в Еквадор в понеделник. Извънредното състояние беше оповестено, откакто прочут разбойник изчезна от затворническата си килия. Не е ясно дали случаят в телевизионното студио в Гуаякил е обвързван с изгубването от затвор в същия град на боса на бандата Чонерос Адолфо Масиас Виламар или Фито , както е по-известен.

В прилежащо Перу държавното управление подреди незабавното разполагане на полицейски сили на границата, с цел да предотврати всяка неустойчивост, преминаваща в страната.

Съединени американски щати обявиха, че осъждат „ наглите офанзиви “ в Еквадор и „ реализират тясна съгласуваност “ с президента Даниел Нобоа и неговото еквадорско държавно управление, а също по този начин са подготвени да дават помощ във всеки един миг.

Еквадор е един от най-големите експортьори на банани в света, само че също по този начин изнася масло, кафе, какао, скариди и рибни артикули. Ръстът на насилието в нацията, вътре и отвън нейните затвори, е обвързван с битката сред наркокартелите , както задгранични, по този начин и локални, за контрола върху маршрутите на кокаина към Съединени американски щати и Европа.

По време на нападението против малкия екран във вторник един стрелец насочил пушка помпа към главата на един от пленниците, който също бил застрашен с револвер.

Жена може да бъде чута да моли: „ Не стреляйте, апелирам, не стреляйте “ , оповестява Агенция Франс прес (АФП), до момента в който различен човек евентуално крещи от болежка.

„ Извинете, те влязоха, с цел да ни убият “, споделя чиновник на TC пред AFP в известие в WhatsApp.

„ Не дай Боже това да се случи. Престъпниците са в ефир.

Един оператор е прострелян в крайници, а на различен е счупена ръката при нападението, разясни зам.-директорът на новините. Пред „ Агенция Ройтерс “ Хорхе Рендон съобщи:

„ Чрез нашите слушалки продуцентите ни споделиха: Внимавайте, те се пробват да влязат, те крадат, те ни ограбват . “

Той посочи:

„ Вратите на студиото са доста дебели, съвсем бронирани , а те са се опит али да влязат, тъй като желаеха да получат достъп до студиото, с цел да кажем , каквото желаят . “

Публикувайки видео на задържаните обвинени в обществените медии – както и на техните оръжия – полицията сподели, че причинителите ще бъдат осъдени за осъществяване на терористич ен ак т .

Във вторник президентът Нобоа удостовери, че в страната към този момент съществува вътрешен въоръжен спор и той активизира въоръжените сили за осъществяване на военни интервенции за обезвреждане , което президентът назова „ транснационална проведена престъпност, терористични организации и воюващи недържавни участници . Той реагира на вълна от скорошни затворнически протести и бягства от затвори и други актове на принуждение, за които управляващите упрекват незаконни групировки. Неговият декрет изброява Чонерос (на името на град Чоне в провинция Манаби), както и 21 други банди: Aguilas, AguilasKiller, AK-47, Caballeros Oscuros, ChoneKiller, Covicheros, Cuartel de las Feas, Cubanos, Fatales, Ganster, Kater Piler, Lagartos, Latin Kings, Lobos, Los p.27, Los Tiburones, Mafia 18, Mafia Trebol, Patrones, R7 и Tiguerones.

Заповедта се основава на изключителното състояние , оповестено в понеделник, което постановява вечерен час в опит да се ограничи насилието след бягството на Фито. Силите за сигурност се пробват да възстановят реда в най-малко шест пандиза, където избухнаха протести в понеделник. Осем души бяха убити и трима ранени при офанзиви, свързани с незаконни банди в Гуаякил във вторник, до момента в който двама служители на реда бяха убити от въоръжени нарушители в близкия град Нобол, заяви полицията. В град Риобамба близо 40 пандизчии, в това число различен наказан наркобос, избягаха от затвор. Най-малко седем служители на реда също бяха отвлечени и видеозапис, популяризиран в обществените медии, демонстрира трима от отвлечените чиновници, седнали на земята с ориентиран към тях револвер, до момента в който единият е заставен да чете изказване, адресирано до президента Нобоа, оповестява Агенция Франс Прес. Офицерът прочита следното:

„ Обявили сте война, ще получите война . Вие обявихте изключително състояние. Ние разгласяваме полицията, цивилните и бойците за плячка от войната. “

Полицията подреди евакуацията на държавния комплекс в Кито от съображения за сигурност.  Жителите на Кито споделиха пред „ Агенция Ройтерс “, че градът е в безпорядък след новината за нападението против телевизионната станция в Гуаякил. Марио Урена разяснява:

„ В града има прекалено много опънати нерви. На работа хората си потеглят по-рано. Всички хора си потеглят, виждате доста трафик и аларми на всички места. Налице е безпорядък.

Други хора в град Куенка описаха пред Агенция Франс Прес за своя потрес, когато са видели конфискуването на телевизионната станция. Франсиско Росас акцентира:

„ В Еквадор в никакъв случай не сме виждали сходно нещо, където каналът е на практика похитен и предаването стартира с ъс пукотевица, с отвличания . И по този начин, в каква обстановка на процедура се намираме? И в случай че една телевизия е в положение да се оправи този вид нападения, този вид неустановеност, представете си заведения за хранене или магазини. “

През последните години пандизите в страната бяха изумени от жестоки вражди сред затворени членове на съперничещи банди , постоянно водещи до голям брой кланета на пандизчии .

Чонерос са могъща затворническа тайфа, за която се счита, че стои зад доста от смъртоносните протести и сбивания в пандизите, които избухнаха в пандизите на Еквадор през последните години. Смята се, че Фито се е укрил единствено часове преди планувания трансфер . Двама надзиратели от пандиза са арестувани по съмнение, че са му помогнали да избяга. Бягството му е и удар за държавното управление на президента Нобоа, който постави клетва през ноември, откакто завоюва избори, опетнени от убийството на претендента за президент и публицист Фернандо Вилависенсио . Той заяви, че е получил смъртни закани от Фито единствено дни преди да бъде убит, до момента в който напуща избирателен протест в Кито.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР