Любовта може да ни накара да изпитаме много контрастни чувства,

...
Любовта може да ни накара да изпитаме много контрастни чувства,
Коментари Харесай

3 типа любов, които може да променят начина, по който възприемате връзката си

Любовта може да ни накара да изпитаме доста контрастни усеща, които постоянно са прекомерно комплицирани, с цел да се изразят с думи. Точно тук „ биологията на любовта “ може да ни помогне да разберем за какво се усещаме по метода, по който се усещаме. Американският антрополог и откривател в региона на сантименталните връзки, Хелън Фишър, излезе с забавна доктрина, основана на убеждението, че не всяка обич се претърпява еднообразно и че сантименталната обич може да бъде разграничена на три разнообразни типа. Любовта постоянно е завладяваща тематика за нас, тъй че взехме решение да ви срещнем с характерностите на всеки вид обич.

1. Увлечение

Учените, включително и Фишър, са изследвали невробиологичните и когнитивните процеси, лежащи в основата на привличането и любовта, и са почнали да разпознават разнообразни усеща, които се появяват на разнообразни стадии от сантименталните взаимоотношения, от които похотта и увлечението са първите. Подобно на похотта, увлечението идва от по този начин наречения рептилоидния мозък и е главно и първично възприятие. Рептилоидният мозък, най-старият от трите, управлява виталните функционалности на тялото като сърдечен темп, дишане, телесна температура и баланс. Нашият рептилоиден мозък включва главните структури, открити в мозъка на влечугото: мозъчния дънер и дребния мозък.

Еуфорията на увелечението

Увлечението е чувство, с което множеството от нас могат елементарно да се разпознават – желанието за фамилиарност с човек, за който съвсем не знаем нищо. То е директно и се основава на физическите и поведенческите детайли на привличането. В стадия на въодушевление хипоталамусът на мозъка играе значима роля, стимулирайки производството на половите хормони естроген и тестостерон. Ето за какво тази фаза нормално е белязана от чувство за оригиналност и еуфория. Приливът на хормони също може да ни накара да се усещаме ирационално разчувствани и завладяващи. Чувствата на този стадий могат да се трансформират непрестанно и от време на време избледняват също толкоз бързо, колкото са се появили, само че стадият на увлечението може да бъде и стъпка към дълготрайна, зряла фамилиарност.

2. Страст

Страстта или прочувствената връзка сред двама души произлиза от така наречен мозъка на бозайниците. Мозъкът ни прелива от допамин и норепинефрин, което ни кара да се усещаме като че ли сме „ изумени “ един от различен. Хората в този стадий на любовта се гледат в очите, желаят да прекарат всеки миг от събуждането дружно, да стоят дружно до 5 часа сутринта, разговаряйки... Тези страсти ни вършат енергични и еуфорични, което от време на време води до бодърствуване и понижен вкус. Страстта включва високо равнище на прочувствена химия, заради което има силата да попречи на логическите разсъждения на човек.

Заслепени от пристрастеност

Заслепени от пристрастеност, ние се увличаме и проектираме мислено бъдеще на връзката, което не постоянно се сбъдва. Според науката сериозен тест за бъдещето на връзката и съвместимостта на двойката нормално се случва след превозване на 6-12 месеца дружно. Страстта от време на време може да избледнее вследствие на липса на нещо ново, само че някои двойки съумяват да поддържат искрата жива в продължение на десетилетия.

Зряла пристрастеност?

Когато любовта става по-зряла, разнообразни елементи на мозъка се задействат. Някои двойки настояват, че са бясно влюбени даже след години дружно. В едно от изследванията си Фишър открива, че някои двойки на междинна възраст демонстрират съвсем същата мозъчна интензивност като младите гаджета. Всъщност, с едно изключение: при дългогодишните влюбени областите на мозъка, свързани с тревога, към този момент не са дейни, а вместо това се задействат области, свързани със спокойствието.

3. Привързаност

Ангажираност или обвързаност настава, когато пристрастеността продължава задоволително дълго, с цел да стане безусловна. Привързаността е един от най-важните фактори в дълготрайните взаимоотношения. Докато влюбеността и пристрастеността преобладават в сантименталните връзки, привързаността играе значима роля във връзката сред родители и бебета, другарствата и доста други форми на фамилиарност. Двата съществени хормона, освободени на този стадий, са окситоцин и вазопресин. Ако има дълготрайна съгласуемост сред хората и в случай че пристрастеността продължава дълго време, двойката продължава да споделя нови житейски прекарвания дружно за неопределен срок и поражда обвързване.

Заедно и в компликациите

От друга страна, някои двойки не могат да преминат стадии едно и две. Връзката нормално е одобрявана за съвършена, до момента в който не се случи нещо отрицателно: загуба на работа, здравословни проблеми, досадни привички и така нататък Привързаността изисква хората да одобряват и обичат у другия човек минусите, колкото и техните позитивни черти. Учените са потвърдили, че при двойки, които доближат това равнище на обязаност, сетивата на всеки човек за самия себе си в действителност се сливат с тези на другия човек.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР