Проектът на Интегриран план за енергетика и климат, който е

...
Проектът на Интегриран план за енергетика и климат, който е
Коментари Харесай

Готвят забрана за внос на твърде стари автомобили у нас

Проектът на Интегриран проект за енергетика и климат, който е квалифициран от последния постоянен кабинет и е изпратен за утвърждение в Европейската комисия планува вносът на прекомерно остарели коли да бъде забранен 
Прочетете още
В страната ще може да бъдат внасяни единствено коли с еко стандарт “Евро 4 ” или по-висок. Този стандарт беше въведен и за бензиновите, и за дизеловите коли от 1 януари 2005 година Това значи, че ще бъде неразрешен вносът на 20-годишни или по-стари коли. Целта е модернизиране на автомобилния парк в страната, написа „ Труд “.

В изпратения в Брюксел документ е записано, че условията за нормите на нездравословни излъчвания от колите ще важат освен за първична регистрация, а и за следваща продажба и регистрация.

Това значи, че притежател на 20-годишен автомобил няма да може да го продаде на различен човек в страната.

Вариантите за човек, който смени 20-годишната си кола с по-нова, са или остарелият автомобил да бъде продаден на дилър, който да го изнесе за страна отвън Европейски Съюз, или да бъде даден за скрап. Като е планувано да дават дотации при предаване на скрап от остарели дизелови коли.

Промяната обаче може да има отрицателен резултат във връзка с нездравословните излъчвания. Ако притежател на бензинов автомобил на 20 години не може да го продаде, няма да има тласък да го смени с кола на 15 години. А хората, които имат пари за чисто нов автомобил, рядко имат и кола на над 20 години.

В изпратения в Европейската комисия документ не излиза наяве какво ще стане с класическите коли, купувани от колекционери и запалянковци, които постоянно са даже на над 30 години. В страната има добре поддържани остарели коли, които притеглят с хубостта си погледите на минувачите, само че при въвеждане на възбраната те нито ще може да бъдат продавани, нито купувани.

Възможна спомагателна мярка е лишаване на регистрацията на транспортни средства, които изпускат повече нездравословни газове в сравнение с планува тяхната екологична категория, да вземем за пример коли с дезактивиран катализатор или филтър за твърди частици. Друга планувана мярка за понижаване на нездравословните газове е въвеждане на зони с ниски излъчвания. Общинските препоръки ще вземат решение по кое време и на кои транспортни средства да бъде стеснен достъпът в избрани елементи на общината.

Предвидено е да бъде насърчено потреблението на хибридни и електрически транспортни средства. В документа е записано, че ще бъде въведено прогресивно данъчно облагане, насърчаващо потреблението на енергийно ефикасни транспортни средства с ниски излъчвания. В създадения от Министерството на нововъведенията план на закон за електрическата подвижност е планувано нарастване на налога за най-старите дизелови коли с до 78%. Това обаче ще има противоположен резултат във връзка с автопарка в страната. Човек си купува остаряла кола, тъй като няма задоволително пари за нова. При нарастване на налозите хората ще купуват още по-стари коли, с цел да могат с планувания си бюджет да платят и автомобила, и новите налози.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР