Луксозна чанта от Dior за 2200 долара се превърна в

...
Луксозна чанта от Dior за 2200 долара се превърна в
Коментари Харесай

Чантата Dior за Първата дама, която може да срути властта в Южна Корея

Луксозна чанта от Dior за 2200 $ се трансформира в мотив за тежки раздори в ръководството на Южна Корея.

Скандалът предизвика разделяне сред президента Юн Сок Йол и неговата консервативна партия " Силата на народа ", като рискува да провали представянето ѝ на изборите за парламент през април.

В центъра на разногласието стои " интензивно мероприятие ", проведено от корейско-американски свещеник на име Чой Джей-Янг още преди 2 години. Мъжът прочут като деятел за обединяване на Южна и Северна Корея, посещавал е Пхенян няколко пъти.

През септември 2022 година Чой взема решение да направи запис със скрита камера, с цел да " разобличи " брачната половинка на президента Ким Кеон Хи в корупция.

Видеото демонстрира по какъв начин пасторът влиза във фирмен магазин на Dior и купува чанта за 3 милиона корейски вона (около 2200 долара). Мъжът демонстрира разписката, с цел да се види каква е цената на първокласния аксесоар.

След това той се появява в офиса на частна компания, благосъстоятелност на Първата дама на Южна Корея.



Тя посреща пастора, който ѝ дава торбичката със скъпата покупка от магазина на Dior. Вместо да откаже подаръка, Ким единствено споделя: " Не го прави повече " и " Повече недей да купуваш толкоз скъпи неща ".

Проблемът е в това, че законът в Южна Корея не разрешава на държавни чиновници и техните съпрузи да одобряват предметни дарения, чиято стойност надвишава 1 млн. вона (или 750 долара). Лимитът на подаръците, които те имат право да получават, е с паричен еквивалент от 3 млн. вона на година. Тоест чантата на Първата дама нарушава всички правила.

Администрацията на президента удостоверява, че Ким е приела чантата и че тя се съхранява като " благосъстоятелност на държавното управление ".

Авторът на записа Чой признава в чуване пред Народното събрание, че авансово е възнамерявал и записал връчването на " подаръка ".

Той е съумял да си обезпечи персонална среща със брачната половинка на президента с помощта на това, че са отраснали в един и същи град. Чой упреква Първата дама в това, че е " приватизирала и монополизирала всички системи на властта в президентството ".

Пасторът не вижда нищо укоримо в това, че е направил " капан " със скрита камера, като твърди, че това е бил единственият метод да освети хипотетичните злоупотреби на Ким.

Клипът се появява с много огромно забавяне - едвам в края на 2023 година - само че незабавно провокира медиен звук. Президентът и брачната половинка му отхвърлят да разясняват обвиняванията, само че личните му съпартийци се оказват възмутени от случилото се. Оттогава Първата дама не е взела участие в обществени събития.

Кризата ескалира до вътрешнопартиен спор на най-високо равнище.

Временният ръководител на партията " Силата на народа " Хан Донг Хун, считан за протеже на президента на Южна Корея, обществено подлага на критика фамилията и споделя, че чантата " може да е мотив за социална паника ".

Няколко дни по-късно Хан афишира, че президентът е изискал оставката му като партиен водач - само че той е отказал да се отдръпна.

Не единствено опозицията се възползва от абсурда, а даже симпатизантите на " Силата на народа " се разграничават от Първата дама и я приканват да се изивини. Някои даже се подиграват с нея, като я съпоставят с Мария Антоанета.

Социологическо изследване демонстрира, че 70% от хората в Южна Корея чакат пояснения от президента.

62 на 100 считат, че казусът е нарушаване на антикорупционното законодателство, до момента в който 30% споделят, че това е неетична корист със скрита камера. Така или другояче болшинството от хората желаят проблема да се проверява.

Това не е първият политически проблем, който дамата на президента основава с държанието си.

Още преди успеха на президентските избори на Юн Сок Йол, брачната половинка му е принудена да се извини за това, че е " украсила " биографията си с погрешни данни.

През 2022 година против нея са отправени обвинявания и за това, че е получила докторска научна степен посредством плагиатство на непознати писания. Проверката я освобождава от отговорност, откакто не открива " съществени нарушавания " на разпоредбите за цитиране.

Преди година Ким и майка ѝ бяха забъркани и в правосъден спор поради подозрения за пазарна операция при търговия с акции. Президентът даже наложи несъгласие на закон, който щеше да разреши на Народното събрание да организира свое следствие за нейното присъединяване в съмнителната интервенция.

Всичко това се случва по-малко от три месеца преди изборите за Народно заседание на 10 април - основен миг за " Силата на народа ", която се надява на победа.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР