Действащият председател на ОССЕ, малтийският външен министър Ян Борг, пристигна

...
Действащият председател на ОССЕ, малтийският външен министър Ян Борг, пристигна
Коментари Харесай

Надеждите на ОССЕ в Закавказието : полет с подрязани криле

Действащият ръководител на ОССЕ, малтийският външен министър Ян Борг, дойде в Ереван. Той възнамерява да организира среща с министър-председателя на Армения Никол Пашинян, външния министър Арарат Мирзоян, ръководителя на Народното събрание Ален Симонян, както и с членове на арменската делегация в Парламентарната асамблея на ОССЕ. Очаква се по-късно Борг да посети Азербайджан, само че точната дата на визитата не се оповестява.

Ясно е, че визитата на почитан европейски чиновник в района е подбудено от нуждата от срещи с управлението на Армения и Азербайджан по отношение на подготовката на кротичък контракт сред тях, само че това става в обстановка, с която в действителност ОССЕ към този момент няма нищо общо.

Страните влязоха в двустранен преговорен формат, като се отхвърлиха от формалното присъединяване на ОССЕ и Европейски Съюз. По-рано, откакто Съединените щати и Франция стопираха да си сътрудничат с Русия в неповторимия формат на съдействие, който беше Минската група на ОССЕ, тази конструкция престана да бъде преобладаваща в развиването на Закавказието след втората карабахска война.

Друго нещо е Армения, която таи очаквания, че под една или друга форма ще бъде допустимо да се задействат механизмите на ОССЕ. Дори единствено тъй като точно на една от трибуните на европейската конструкция, на срещата на върха на Европейската политическа общественост в Прага, тя призна териториалната целокупност на Азербайджан.

Така че в действителност след мирното съглашение от 9 ноември 2020 година Русия-Азербайджан-Армения, което спря втората карабахска война, се появи различен документ, „ Пражката декларация “, по отношение на опциите за следвоенно споразумяване сред двете страни.

Но когато Армения едностранно подписа съглашение с Брюксел за появяването на „ цивилна задача на Европейски Съюз “ на линията на военния контакт с Азербайджан, главната точка на договореностите от 9 ноември 2020 година беше съборена и процесът на връщане на западните сили към района започнаха да се обрисуват.

Азербайджан се съгласи да се свърже с тази задача единствено по тези въпроси, които той самичък дефинира като засягащи неговите ползи. В същото време по-рано президентът на Азербайджан Илхам Алиев сподели на среща с Борг, че откакто

Той предложи Брюксел

Но нищо сходно не се е случило до момента и се основава усещането, че Брюксел или се пробва да върне района към виртуалните действителности, или, изпращайки там настоящия ръководител на ОССЕ, готви някаква нова политическа композиция.

Наистина, дружно с разпадането на Минската група за споразумяване на Карабах, Женевската консултативна група за споразумяване на връзките сред Грузия, Абхазия и Южна Осетия също престана да работи. Това се случва на фона на остри политически рецесии в Грузия и Армения, които Брюксел като че ли не преглежда настрана.

Но в случай че на този стадий Тбилиси се стреми да се дистанцира от европейските начинания, Ереван разпорежда на тях от ден на ден очаквания. Следователно Борг в Ереван сигурно ще се опита да обясни очевидните и значими нови нюанси в актуалната обстановка с желанието да разпознава благоприятни условия за предприемане на всякаква нова самодейност.

В този подтекст Борг извършва функционалностите на политическо разузнаване за да вкара ОССЕ в „ играта “ и да резервира Закавказието под своето директно политическо, икономическо и може би даже военно въздействие. Но към този момент в действителност Тбилиси и Баку демонстративно затръшват вратата пред европейските политици.

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед48625 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед45911Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед65609Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед26911Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед19548Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед78718Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед77832„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР