Ловният сезон у нас започна. По традиция началото му се

...
Ловният сезон у нас започна. По традиция началото му се
Коментари Харесай

Открива се ловният сезон за пернати, ловците заплашват с протести

Ловният сезон у нас стартира. По традиция началото му се дава във втората събота на месец август. Тази година той стартира с отстрел на пъдпъдък, гургулица, гривяк.

Ловците обаче са в протестна подготвеност, заяви NOVA. Причината – случай от преди три години, при който двама мъже били арестувани в гората край монтанското село Горна Лука, а в багажника им имало чували с два убити сръндака. Прокуратурата обаче взема решение, че няма задоволително доказателства за това, че въпросните мъже са бракониери. За неналичието на санкции ловците винят прокурор Ралица Петкова от Районната прокуратура в Монтана.

От Регионалната дирекция по горите в Берковица обаче към този момент са обжалвали постановлението на прокуратурата.

Ловците заплашват с митинги, в случай че имената на бракониерите не влязат в указател, достъп до който да имат всички сдружения.

Само за последната година в региона на Монтана са отстреляни сърна, кошута и сръндак, само че причинителите на тези нарушавания не са открити.

Днес се открива ловният сезон за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и елементарна бекасина, оповестиха от Министерство на земеделието и храните. Нормите за отстрел от един ловджия, за един ловджийски излет, избрани с член 71, алинея 1 от Правилника за използване на Закона за лова и запазване на дивеча, са: пъдпъдък – до 15 броя; гривяк, гълъби, гургулица, гугутка – до 10 броя; горски бекас, елементарна бекасина – до 10 броя. Сроковете за лов на малък дивеч – бозайници, са от 1 октомври до 31 декември.

Ловуването ще се прави единствено с писмени позволения, издадени от шефовете на ДГС/ДЛС за държавните ловностопански региони, експертите по лова към юридическите лица, сключили контракти за стопанисване и прилагане на дивеча в дивечовъдните сектори към ДГС и от ръководителя на съответната ловна тайфа за предоставения й ловностопански регион. В разрешителното за ловуване се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя и участниците в лова при колективен лов, номерата на ловните билети и членските карти, методът и мястото на ловуване, типът и броят на позволения за отстрел дивеч.

Разрешителните за самостоятелен лов на мигриращ и водоплаващ дивеч се издават от ръководителя на ловната тайфа, в чийто ловностопански регион ще се организира ловът, за период не по-дълъг от един календарен месец. Групово и самостоятелно ловуване на малък дивеч се прави в събота, неделя и в дните, оповестени за публични празници. Груповото ловуване и лов на мигриращ дивеч се прави единствено денем – един час преди изгрев и един час след залеза на слънцето.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР