В Районния съд в Сливен днес започна първото разпоредително заседание

...
В Районния съд в Сливен днес започна първото разпоредително заседание
Коментари Харесай

Започва делото срещу обвинения в блудство британски пастор

В Районния съд в Сливен през днешния ден стартира първото разпоредително съвещание по делото против английския гражданин Даниел Х.

Повдигнато му е обвиняване за общо четиринадесет закононарушения за полово съприкосновение с момчета, като единадесет от тях са ненавършили 14-годишна възраст. Те са осъществени в разнообразни интервали от 2018 година и 2019 година в град Сливен.

Наказанието, което се планува, е " отнемане от независимост " от 5 до 20 години за всяко едно от закононарушенията.

Разследването по делото е завършило, направен е обвинителният акт, с който му е повдигнато обвиняване пред Районен съд - Сливен, само че съдиите, които се занимават с наказателни каузи, са си създали поредно самоотводи, уточни представителят на прокуратурата. Понастоящем делото е разпределено на арбитър, който преглежда цивилен каузи.

Даниел Х. сега се намира в пандиза в Бургас, където е със мярка " задържане под стража " от 2022 година Той действително не търпи наказване " отнемане от независимост ", изясни прокурор Добрева.

През 2019 година Районна прокуратура – Сливен съобщи Даниел Х. на съд за осъществяване на блудствени дейности по отношение на осем момчета в сливенския квартал „ Надежда ". Хора от квартала тогава даже излязоха на митинг в отбрана на мъжа, който е бил свещеник там. В Сливен той имал записано съдружие, като се занимавал с проповедническа активност.

През юли 2022 година българската прокуратура насочи молба за правна помощ до английските управляващи за осъществяване на следствени дейности, свързани с дело за блудничество. Към английските управляващи бяха отправени претенции за следствени дейности, свързани с разпити на очевидци в чужбина.

През 2016 година мъжът е търсен с европейска заповед за арест от Англия по отношение на следствие за полови закононарушения. През март, т.г. от Национална мрежа за децата (НМД) показаха в отворено писмо до медиите отвращение от хода на наказателното дело.

Непрестанните отводи по делото и нещадящото отношение към децата жертви основават аргументиран риск от преустановяване на процеса, повторна виктимизация на децата жертви, продължение на похищенията против деца в кв. " Надежда ", загуба на доверие в системите на правораздаване и протекция и в правовата страна.

Случаят в Сливен демонстрира тревожната наклонност страната да е неспособна да обезпечи достъп до правораздаване и обективна отбрана на децата жертви на полови похищения, считат от НМД.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР