Да си млад лекар в България е предизвикателство и въпрос

...
Да си млад лекар в България е предизвикателство и въпрос
Коментари Харесай

Все повече млади лекари предпочитат да останат в България

Да си млад доктор в България е предизвикателство и въпрос на мощна воля, счита кардиологът доктор Диян Господинов, съосновател на Сдружението на младите лекари в Бургас, цитира Днес.бг.

Намаляват младите лекари, които отпътуват в чужбина, акцентира той: " Колегите повече избират да остават в страната и все по-малко отпътуват в чужбина ".

Основно младите лекари търсят благоприятни условия за кариерно развиване и израстване, акцентира лекарят. По думите му, " медицината е поминък и би трябвало да имаш положителни учители ".

Наредбата от 2015 година улеснява специализациите, които преди този момент са били проблем, отбелязва лекарят.

Д-р Господинов работи в частна болница. Има концепция обаче да стартира работа в общинска конструкция, където по думите му в последните години в Бургаско нещата се усъвършенстват.

Пациентът би трябвало да получава качествена и налична здравна грижа, уверен е младият доктор.

Дефицитът на педиатри идва от несправедливите разлики в заплащането в избрани специалности. Така избрани специалности остават нежелани, разяснява кардиологът.

По думите му патоанатомията продължава да е нежелана. В България липсват над 600 психиатри. Също огромен ъгъл са общопрактикуващите лекари. Вече няколко хиляди са неналичията на общопрактикуващи лекари.

" Различните цени в клиничните пътеки не са обективни. Не е заслужено да има чак такава огромна разлика ", добавя доктор Господинов.

Мит е това, че общият брой на лекарите у нас е непълен, безапелационен е младият кардиолог. Той показва, че в България има близо 30 000 лекари и по отношение на броя на популацията това е по-добро съответствие от европейското. Проблемът е при медицинските сестри, където казусът ще се задълбочи, в случай че не се вземат ограничения, добави той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР