Коалицията Продължаваме промяната - Демократична България внесе днес искане да

...
Коалицията Продължаваме промяната - Демократична България внесе днес искане да
Коментари Харесай

Кирил Петков и група народни представители държат те да увеличат пенсиите с 11%

Коалицията " Продължаваме промяната " - " Демократична България " внесе през днешния ден искане да бъде свикано изключително съвещание на Народното събрание от 10 ч. на 15 май (сряда), оповестиха от пресцентъра на ПП-ДБ. От групировката желаят депутатите да одобряват решение, с което да задължат Националния застрахователен институт (НОИ) и служебното държавното управление да изпълнят бюджета по този начин, както е написан и гласуван от кабинета " Денков ". От ПП-ДБ упрекват държавното управление на Димитър Главчев да понижи заложеното в бюджета нарастване на пенсиите от 1 юли от плануваните 11% на 10%, базирайки се на план на отчет на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Вносители на настояването са съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и група от 50 народни представители.

Припомняме, че изчисленията на специалистите в осигурителния институт за настоящите параметри на инфлацията и растежа на междинния застрахователен приход демонстрираха, че според " швейцарското предписание " пенсиите би трябвало да се покачат с 10%. Въпреки това през вчерашния ден досегашният началник на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов, който все още е министър на труда и обществената политика, разгласи, че ще внесе. От служебният кабинет увериха, че всички представители на изпълнителната власт в Надзорния съвет на Национален осигурителен институт ще поддържат предлагането му. По-късно, с цел да успокоят пенсионерите.
 Лидия Шулева за пенсиите: Буря в чаша вода
Лидия Шулева за пенсиите: Буря в чаша вода

Все повече пенсиите в България ще се заплащат от налози

Въпреки това от ПП-ДБ, които в неделя за привикване на изключително съвещание на Народното събрание, упорстват то да се организира. Като първа точка в дневния ред от обединението оферират чуване на служебния министър председател по отношение на появилата се в общественото пространство информация и план на решение на надзорния съвет на Националния застрахователен институт, което е включено в дневния ред на идното съвещание на 14 май 2024 година, който планува осъвременяване на пенсиите по член 100 от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) да се промени от 11% на 10%.

От групировката оферират и план на решение за задължаване на представителите в Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, избрани от Министерския съвет, да поддържат решение за осъвременяване на пенсиите по член 100 от КСО в размер на 11%.
 Сачева към Василев: Няма да има кражба от пенсиите
Сачева към Василев: Няма да има кражба от пенсиите

В остро изказване след отправените обвинявания
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР