Лиз Тръс, министър-председател на Обединеното кралство, обяви пакет на стойност

...
Лиз Тръс, министър-председател на Обединеното кралство, обяви пакет на стойност
Коментари Харесай

Лондон одобри 150-милиарден „щит“ за бизнеса и домакинствата

Лиз Тръс, министър-председател на Обединеното кралство, разгласи пакет на стойност към 150 милиарда паунда, който да защищити Англия от скока на енергийните цени. Бизнесът ще бъде подкрепян в продължение на шест месеца, до момента в който отбраната на семействата ще работи две години, оповестява Financial Times.

Драматичната държавна интервенция беше съпроводена от обещания за увеличение на вътрешното произвеждане на нефт и газ, в това число посредством фракинг за шистов газ, и промени на енергийния пазар.

„ Гаранция за цената на силата “ ще ограничи междинните годишни сметки на семействата до £2500 през идващите две години. Гаранцията за цената ще се ползва за единичната цена на силата, тъй че сумата, която заплаща всяко домакинство, ще варира според от това какъв брой газ и електричество употребяват.

Без този " щит " за семействата оптималната сума за типично ползване на сила в домакинство трябваше да нарасне до над 3500 паунда през октомври. Някои прогнози даже са за сметки, надхвърлящи 6000 паунда през идната година.

Обявената по-рано отстъпка от сметката за сила на стойност 400 паунда ще бъде непокътната и зелените данъци, струващи 150 паунда, ще бъдат краткотрайно отстранени, което значи, че междинните сметки на семействата ще останат почти на настоящето си равнище от 1971 паунда.

Бизнесът и организациите от обществения бранш, като учебните заведения, ще получат „ еквивалентна поддръжка “, само че единствено за шест месеца. Подробностите към комерсиалната скица са по-малко ясни.

След шестте месеца настоящата поддръжка ще се концентрира върху „ уязвими промишлености “; обзор ще реши кои компании би трябвало да бъдат таргетирани. Този обзор евентуално ще бъде доста противоречив, написа Financial Times.

Извънредните провокации постановат изключителни ограничения, които да подсигуряват, че Обединеното кралство в никакъв случай повече няма да бъде в тази обстановка “, сподели Тръс.

Тя също по този начин разгласи инструмент за ликвидност на стойност 40 милиарда паунда, с цел да помогне на енергийните компании да се оправят с неустойчивостта в отговор на настояването им тази седмица за помощ от държавното управление за справяне с евентуална рецесия на паричния поток. Производителите на електрическа енергия се сблъскаха с внезапно нарастване на сумата, която би трябвало да заделят като поръчителство за хеджиране на бъдещо произвеждане.

Правителствата в Швеция, Финландия и Швейцария също оповестиха незабавна ликвидна поддръжка за електроенергийните компании, с цел да предотвратят паричната рецесия да сковава енергийните пазари и да се популяризира във финансовия бранш.

Британските държавни чиновници отхвърлиха да кажат каква ще бъде брутната цена на интервенцията, макар че вътрешните оценки я дефинират на към 150 милиарда паунда, в това число 90 милиарда паунда за домакинския сегмент. Но може да бъде доста по-висока, като данъкоплатецът е изложен всеобщо на възходящите цени на газа на едро.

" Даунинг стрийт " сподели, че детайлностите за разноските ще бъдат изложени от финансовия министър Куаси Квартенг в минибюджет по-късно този месец, като се аргументира, че е нужна цялостна оценка на резултата върху цялата стопанска система.

Съюзниците на Тръс настояха, че чистата цена на пакета ще бъде „ много надолу “ от 150 милиарда паунда, защото намаляването на сметките за сила ще удари до 5 процентни пункта от инфлацията, намалявайки разноските за държавния дълг.

Намаляването на инфлацията с тази сума би понижило непосредствените разноски за лихви по дълга с 25 милиарда паунда през тази финансова година, само че няма да има дълготраен резултат върху лихвените заплащания по дълга.

Тръс също желае да контракти по-евтини дълготрайни енергийни контракти, с цел да понижи цената на държавната интервенция.

Общите разноски за поддръжка на семействата и клиентите ще бъдат доста покрити “, сподели един съдружник на премиера, пробвайки се да успокои пазарите.

Огромната интервенция на държавното управление има за цел да сътвори сигурност до 2024 година – предстоящата година на идващите избори. Правителството ще финансира пакета посредством заеми, вместо да желае от енергийните компании да вземат участие посредством по-високи непредвидени налози – политика, подкрепяна от лейбъристката съпротива и обсъждана от Европейски Съюз.

Финансовите пазари ще следят деликатно дейностите на Банката на Англия след подобен огромен тласък.

Въпреки че основният икономист на централната банка сподели в сряда, че спомагателните държавни заеми и разноски евентуално ще доведат до по-високи лихвени проценти, търговците бяха сюрпризирани от нежеланието на гуверньора Андрю Бейли да заеме по-твърда позиция. Те продадоха активи на Обединеното кралство, изпращайки паунда надолу по отношение на $, доближавайки най-слабите равнища от 1985 година насам.

Тръс настоя в изказване пред Камарата на общините, че ще предприеме по-дългосрочни промени, с цел да се опита да избегне повтаряне на актуалната рецесия.

Енергийният пазар ще бъде реформиран и регулирането му ще бъде преразгледано.

Тръс също по този начин се надява, че плануваните от нея нови дълготрайни контракти с производители на сила ще пресечен връзката сред цената на електрическата енергия и цените на едро на газа. Някои компании, генериращи сила единствено с нуклеарни или възобновими източници, сега вършат големи облаги заради връзката с цените на газа.

Но предлагането на нуклеарни и възобновими енергийни компании на дълготрайни контракти в подмяна на по-ниски цени през днешния ден ще увеличи предстоящата цена на електрическата енергия за остатъка от контракта.

Лицензирането на нови петролни и газови планове в Северно море също ще бъде ускорено, а мораториумът върху фракинга за рандеман на шистов газ ще бъде отстранен – за наслада на дясната Консервативна партия – само че единствено в случай че локалните общности поддържат концепцията.

Квартенг написа през май, че даже в случай че възбраната за фракинг бъде анулирана, „ ще отнеме до десетилетие, с цел да се извлекат задоволителни размери “, като в същото време нанесе вреди на провинцията.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР