Ливан вероятно ще включен в сивия списък на страните, поставени

...
Ливан вероятно ще включен в сивия списък на страните, поставени
Коментари Харесай

Ливан влиза в сивия списък заради пране на пари

Ливан евентуално ще включен в " сивия лист " на страните, сложени под особено наблюдаване поради незадоволителни практики за попречване на прането на пари и финансирането на тероризма, оповестява " Ройтерс ".
Това би било още един сериозен удар за страната, която е във финансова рецесия от 2019 година насам и се бори да реализира съглашение с Международния валутен фонд.
Ливанската лира е изгубила над 98% от цената си, тласкайки по-голямата част от популацията в беднотия. Дипломатите от месеци показват угриженост, че стопанската система, която от ден на ден се основава на пари в брой, укрива растящите противозаконни парични потоци.
Отделът за Близкия изток и Северна Африка на Специалната група за финансови дейности (FATF) извърши предварителна оценка на стопанската система на Ливан, която ще показа на страните членки на FATF тази седмица в Бахрейн.
Кумулативният резултат от тази оценка слага Ливан " с една точка над прага, с цел да бъде включен в сивия лист ", разкри дипломатически източник, който е видял копие от предварителния отчет.
Ливан е оценен като единствено отчасти съчетаем в няколко категории - ограничения против прането на пари, бистрота на действителните притежатели на компании и взаимна правна помощ при заледяване и конфискация на активи.
" Ливан желае повече благосклонност и се пробва да усъвършенства резултата си в една от категориите, тъй че да не попада в зоната на сивия лист ", означи дипломатическият източник.
Вицепремиерът на Ливан Сааде Чами, който управлява договарянията на страната с МВФ, съобщи, че не е виждал проектодоклада и отхвърли да разяснява въздействието, което той може да има върху договарянията с Фонда.
Финансов източник, осведомен с въпроса, уточни, че според оценката на Ливан по плана страната би трябвало да бъде включена в сивия лист. " Властите интензивно се пробват да предотвратят това да се случи ", добави той.
Втори дипломатически източник означи, че проектодокументът е благосклонен, като се има поради влошаващото се положение на ливанската стопанска система. " Всичко друго от включване в сивия лист би било скандално ", акцентира той.
И двамата източници обявиха, че отделът за сходство в комисията за специфични следствия на Централната банка лобира пред страните членки на FATF в опит резултатът да бъде изменен.
През 2021 година МВФ откри, че слагането в сивия лист на FATF може да наруши финансовите потоци на дадена страна, защото банките евентуално ще прекратят взаимоотношенията си с клиенти, основани във високорискови страни.
Такова регистриране крие риски от уронване на репутацията, корекции на кредитния рейтинг, проблеми с приемането на световни финансови средства и по-високи трансакционни разноски.
В случая с Ливан финансовият срив към този момент мощно ограничи банковите преводи и редица институции прекъснаха връзките си със страната.
Включването в листата обаче би представлявало обвиняване против финансовата система на Ливан в сложен миг. Страната постепенно реализира прогрес по основни промени, нужни за съглашение с МВФ, а шефът на централната ѝ банка е упрекнат от Франция във финансова машинация, което задейства червен бюлетина на Интерпол.
Южна Африка беше включена към листата на FATF през февруари, а Обединените арабски емирства - през март 2022 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР