Лица, свързани с руското разузнаване, планират да организират протести в

...
Лица, свързани с руското разузнаване, планират да организират протести в
Коментари Харесай

Си Ен Ен: Свързани с руското разузнаване лица готвят преврат в Молдова по данни на САЩ

Лица, свързани с съветското разузнаване, възнамеряват да провеждат митинги в Молдова, които да прераснат в преврат против молдовското държавно управление, като крайната цел е в Кишинев да бъде конфигурирана проруска администрация, съобщили чиновници на Белия дом пред Си Ен Ен. Те се позовали на разследващи данни.

Съединени американски щати имат вяра, че Русия се пробва да дестабилизира молдовското държавно управление, което се стреми да усъвършенства връзките си с Европейския съюз. Америка също вижда признаци, че свързани с съветското държавно управление участници могат да обезпечат образование на антиправителствени стачкуващи в Молдова. Кишинев беше разтърсен от антиправителствени митинги през последните седмици, проведени значително от локалната проруска партия " Шор ".

Администрацията на Байдън също счита, че Москва интензивно всява дезинформация измежду молдовското общество. За образец е посочено твърдението на съветското министерство на защитата предишния месец, че Украйна планира да нахлуе в Приднестровието - подкрепяния от Москва сепаратистки район на Молдова. Американски чиновници акцентират, че тези изказвания са " неоснователни, погрешни и основават безпочвена паника ".

Президентката на Молдова Мая Санду оповести предишния месец, че съгласно нея съветското държавно управление възнамерява " серия от дейности с присъединяване на саботьори, които са минали военно образование и са маскирани като цивилни, с цел да правят насилствени дейности, офанзиви против държавни здания и взимане на заложници. "  

Администрацията на Байдън не вижда непосредствена военна опасност за Молдова, показаха чиновници. Президентът Джо Байдън се срещна със Санду предишния месец във Варшава, където разискаха съветското въздействие в страната ѝ.

Съединени американски щати разсекретяват тази разследваща информация в този момент в опит да принудят Русия да се отклони от проектите си, споделиха чиновници. По същата причина в месеците преди началото на съветската инвазия Америка разкри желанията на Москва да разгласи пълномащабна война на Украйна. В последна сметка обаче съветският президент Владимир Путин реши да даде разпореждане за офанзива.

Администрацията на Байдън глоби девет физически лица и 12 юридически лица през октомври 2022 година, за се счита, че се опитват да дестабилизират Молдова.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън се срещна със Санду на Мюнхенската конференция по сигурността в средата на февруари и изрази " дълбока угриженост "  за усилията на Русия да дестабилизира молдовското държавно управление.

" Ние заставаме твърдо зад Молдова в поддръжка на нейната сигурност, нейната самостоятелност, нейната териториална целокупност, доста значимите старания за промени, които президентът и държавното управление поставят. В същото време изпитваме дълбока угриженост по отношение на някои от заговорите, които виждаме да се водят в Русия, с цел да се опитат да дестабилизират държавното управление, само че оценяваме, несъмнено, положителните старания, които Молдова поставя, с цел да се отбрани. "
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР