Лидерът на опозицията в Унгария Петер Марки-Зай планира промяна на

...
Лидерът на опозицията в Унгария Петер Марки-Зай планира промяна на
Коментари Харесай

"Говорим за смяна на режима" - опонентът на Орбан обеща референдум за поправка на конституцията

Лидерът на опозицията в Унгария Петер Марки-Зай възнамерява смяна на конституцията след изборите следващата година, с цел да бъде разхлабена хватката върху властта на премиера Виктор Орбан.

В изявление за Марки-Зай дава обещание, че до 60 дни откакто поеме властта, ще организира допитване за промени, които да възстановят механизмите за инспекция и баланс на управляващите. Марки-Зай, който предишния месец завоюва първичните избори на опозицията, изяснява, че е подготвен на тази стъпка без значение от опасенията, че тя ще наруши конституцията и ще докара и до правна, и до политическа рецесия.

" Говорим за промяна на режима, " цитира английският вестник Марки-Зай. " Това не са елементарни избори. "

Кметът на градчето Ходмезьовашархей в Южна Унгария може и да поведе обединената съпротива към победа съгласно допитвания. Общественото мнение обаче сочи към този момент, че може и да не получи болшинство от две трети в Народното събрание за смяна на разпоредбите, даващи на Орбан лостове за надзор върху съвсем всички институции.

Конституционна рецесия

" Файненшъл таймс " отбелязва, че в тази обстановка съвсем сигурно би се стигнало до конституционна рецесия. И президентът Янош Адер, и управлението на конституционния съд са съдружници на Орбан.

Марки-Зай има поради разпоредбите за свръхмнозинство, които дават обилни пълномощия на ръководещата партия на Орбан " Фидес ". Тези правила, считат кабинетът и някои самостоятелни специалисти, могат да се трансформират единствено с болшинство от две трети в Народното събрание, а не с референдум.

Андраш Якаб, специалист по конституционно право от университета в Залцбург и някогашен шеф на правния институт на Унгарската академия на науките, счита че Орбан построява дълбока страна, само че " нарушаването на правната последователност " е " рискова игра.

"Има риск това да докара до цялостна невъзможност в държавната организация и евентуално даже до насилствени дейности и съществени обществени безредици по улиците. Решението, препоръчано от опозицията, е неправилно. "
Андраш Якаб,
специалист

Критици в опозицията, институциите на Европейски Съюз и някои европейски столици споделят, че със законите, признати от " свръхмнозинство ", Орбан е лимитирал демократичните механизми, защитил е назначения в прокуратурата, медийния регулатор и централната банка. С тези закони биха могли да се основат спънки пред отпора на корупцията при избора на ново държавно управление, в случай че то няма две трети в Народното събрание. Марки-Зай желае да разиска препоръчаните промени на срещи с представители на Европейски Съюз тази седмица.

"Орбан извърши прелом. Той потегли против личната си конституция. Вече е построил система, която му дава изключителна власт и го прави съвсем незаместим и несломим. "
Петер Марки-Зай,
водач на опозицията

Отношенията сред Будапеща и Брюксел остават напрегнати и поради върховенството на закона Европейски Съюз още не е одобрил 7 милиарда евро за страната от проекта за възобновяване. Освен това комисията е под напън да задейства нов механизъм за прекъсване на прехвърлянията към Будапеща.

" Файненшъл таймс " отбелязва, че на Марки-Зай му следва тежка работа, с цел да задържи дружно опозицията - съюз сред зелени, социалисти и десни. По думите му пред вестника всички партии са обединени към възобновяване на унгарската народна власт и това надвива над разликите им.

"Когато сте в полудиктатура, свободата е най-важният фундаментален въпрос от всички. "
Петер Марки-Зай,
водач на опозицията

Как Марки-Зай завоюва изборите на опозицията, макар че по-късно стана част от нея, четете.

Повече за Марки-Зай четете.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР