Лидерът на ливанската паравоенна групировка Хизбула Хасан Насрала направи първо

...
Лидерът на ливанската паравоенна групировка Хизбула Хасан Насрала направи първо
Коментари Харесай

100% палестинска. Лидерът на Хизбула каза, че не е знаел за атаката на Хамас срещу Израел, но предупреди за ескалация

Лидерът на ливанската паравоенна формация Хизбула Хасан Насрала направи първо изказване след началото на войната в Ивицата Газа, в което похвали офанзивата на Хамас против Израел , само че отхвърли присъединяване с думите, че тя е " 100% палестинска ".

Насрала, който живее в конспиративност и рядко се появява обществено, произнесе на 3 ноември записано послание от неразкрито място, като предизвести, че разширението на спора в Близкия изток е реалистична опция. Хиляди хора извършиха площадите в Ливан, с цел да гледат предаваното по видеовръзка изказването, което продължи 90 минути . В столицата Бейрут даже отекнаха празнични изстрели.

Това се случи, до момента в който конфликтите сред ливанската формация Хамас, оповестена от Европейски Съюз и Съединени американски щати за терористична, и израелски бойци ескалираха, поставяйки дребния анклав Газа на ръба на филантропична злополука. на 7 октомври , когато Хамас стартира офанзивата си, при която починаха над 1400 души в Израел.

Изявлението на Насрала беше предстоящо, с цел да се разбере дали спорът ще се разрасне в районна война. Той сподели, че нападението на Хамас е " резултат само от палестинско обмисляне и осъществяване ", само че добави, че Хизбула " ескалира обстановката ден след ден ", като принуждава Израел да държи силите си покрай ливанската граница, а не в Ивицата Газа и в окупирания Западен бряг.

По израелско-ливанската граница имаше замяна на удари, като късно на 2 ноември Израел заяви, че войските му са дали отговор с " широкомащабна офанзива ". Това стана, откакто Хизбула сподели, че е атакувала по едно и също време 19 израелски позиции.

Насрала добави, че " всички сюжети остават отворени " и че сраженията по ливанско-израелската граница " няма да се лимитират " до мащабите, следени до момента. Той не даде детайлности, макар че наподобява не прикани за тотална война.

Насралла сподели, че интервенцията от 7 октомври е провокирала " земетресение " в Израел и е посочила слабостта на еврейската страна. " Битката за Газа е решаваща ", сподели още той и упрекна Съединени американски щати, че те са отговорни за войната в палестинския анклав.

Докато Насрала говореше, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху сподели, че " враговете на Израел на север " ще " платят скъпо ", в случай че се опитат да изпитат Израел.

Анализатори настояват, че война с Хизбула, която е доста по-силна във военно отношение от Хамас, би била опустошителна както за Израел, по този начин и за Ливан. Смята се, че Хизбула разполага с точно насочвани оръжия, способни да нанесат удари надълбоко в Израел.

След изказването на Насрала Белият дом предизвести Хизбула да не се пробва да се възползва от войната сред Израел и Хамас. Съединени американски щати не желаят спорът да се уголемява в Ливан, съобщи представител на Съвета за национална сигурност към американското президентство.

Германският външен министър Аналена Баербок също предизвести, че ескалацията би била неприятна за всички страни. " Ето за какво е толкоз необикновено значимо всички участници да работят дружно, с цел да се предотврати огън в района ", сподели тя.

През октомври 1997 година Съединени американски щати оповестиха Хизбула за терористична организация. Европейски Съюз направи същото, само че не е подхванал никакви дейности за разширение до политическото крило на групировката, което има места в ливанския парламент.

Доставките на помощи за линията Газа са прекратени, откогато Израел стартира да бомбардира гъсто популации анклав след нападенията на Хамас. На 3 ноември Организация на обединените нации насочи зов за незабавна помощ, в който се желаеха 1,2 милиарда $ за подкрепяне на към 2,7 млн. души, които живеят в Газа и Западния бряг.

Нетаняху обаче сподели, че " Израел отхвърля каквото и да било краткотрайно преустановяване на огъня, което не включва връщане на заложниците ", похитени на 7 октомври. Хамас държи над 240 заложници , измежду които има непознати жители и хора с израелско и непознато поданство, напомня Ройтерс.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР