Лидерът на финландските консерватори Петери Орпо спечели изборната надпревара в

...
Лидерът на финландските консерватори Петери Орпо спечели изборната надпревара в
Коментари Харесай

Сана Марин губи премиерския пост във Финландия, победена с малко от консерваторите

Лидерът на финландските консерватори Петери Орпо завоюва изборната конкуренция в страната, побеждавайки водачът на ръководещата Социалдемократическа партия и министър председател Сана Марин .

Според първите данни от преброяването Орпо получав 20,8% от гласовете, изпреварвайки лявоцентристката групировка на Марин ( 20,7% ) с минимална преднина, както и дяснопопулистката партия " Финландците " на Рика Пура, която завоюва рекордна поддръжка от 18,6% .

" Получихме най-големия мандат ", сподели водачът на опозиционната Национална съдружна партия след трагична нощ, в която първият резултат последователно се изплъзваше на социалдемократите.

Това е горчиво проваляне за Марин, въпреки да усили местата на партията си в Народното събрание. Тя продължава да се радва на високи рейтинги в социологическите изследвания и е необятно хвалена за това, че насочи Финландия към идно влизане в НАТО и преведе страната си през пандемията от COVID-19, отбелязва Би Би Си.

Малко откакто консервативният водач разгласи успеха си, тя призна провалянето си.

" Поздравявам спечелилия в изборите, приветствам партията Национална коалиция, приветствам партията " Финландците ". Демокрацията си сподели думата ", сподели Марин пред своите поддръжници.

Рика Пура също поздрави дясноцентристкия си противник, удовлетворена от най-хубавия резултат в историята на партията си.

" Ние към момента се борим да бъдем номер едно, само че седем места повече е отличен резултат ", сподели тя.

В продължение на седмици трите партии бяха с съвсем идентични резултати в социологическите изследвания, а с наближаването на резултатите станаха още по-близки. Тогава прогнозата на публичната телевизия YLE даде победа на Националната коалиция с максимален брой места - общо 200, в Народното събрание. Вероятно групировката на Орпо ще завоюва 48 места.

" Мисля, че финландците желаят смяна и в този момент аз ще стартира открити договаряния с всички партии ", сподели той.

Неговата партия дава обещание понижаване на държавните разноски за прекъсване на увеличението на държавния дълг, който доближи над 70% от Брутният вътрешен продукт, откогато Марин пое властта.

Междувременно три от другите партии в отиващата си коалиция - Партията на центъра, Левият алианс и Зелените - означиха огромни загуби.

На 37 години Сана Марин стана най-младият водач в света, когато се появи на политическата сцена през 2019 година Тя оглави коалиция от пет партии, всички ръководени от дами.

Въпреки сполучливия ѝ отговор на нашествието на прилежаща Русия в Украйна , изборите значително се водеха по тематиката за стопанската система и обществения дълг на Финландия, защото всички съществени партии поддържаха участието в НАТО.

Много финландци обаче считат за полярна фигура. Миналата година тя беше подложена на сериозен надзор, когато се появи видеозапис, в който тя пее, танцува и пие на празненство. Поддръжниците й обявиха, че разногласието е напоен със сексизъм, а дамите във Финландия и по света споделиха видеоклипове, в които танцуват в символ на взаимност.

За разлика от нея Петери Орпо не има качествата на " рок звезда ", споделя Мати Коивисто от YLE.

" Той е политик от кариерата. Той е в играта от 90-те години на предишния век и е много постоянен и спокоен. Има рецензии, че може би е прекомерно отегчителен и спокоен, само че това също работи сносно във Финландия ", прибавя журналистът.

Консерваторите ще имат първата опция при съставянето на държавно управление и в случай че съумеят, 53-годишният Орпо ще стане идващият министър-председател.

При държавно управление, ръководено от него, Европа може да чака проевропейски реакционер от демократичния център на неговата партия с акцент върху икономическата политика.

По-малко трогателен от Сана Марин и доста сдържан, споделя Веса Варес , професор по модерна история в Университета в Турку: " Един тип - желан шурей ".

Финалните резултати от вота ще бъдат оповестени на 5 април.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР