Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ представи в Брюксел идеите на

...
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ представи в Брюксел идеите на
Коментари Харесай

ДПС в Брюксел: два различни ВСС по 13 души, без тримата големи

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ показа в Брюксел концепциите на Движението за промени в Конституцията. Карадайъ е на посещаване в Белгия, с цел да разиска с партия АЛДЕ и евродепутатите от демократичното семейство, концепциите на Движението за антикорупционно законодателство в България, правосъдна промяна и господство на закона.

Висшият правосъден съвет да се раздели на 2 елементи - Висш съвет на съдиите и Висш съвет на прокурорите, всеки от които да се състои от 13 души, оферират от Движение за права и свободи.

" В една от рекомендациите на Венецианската комисия се споделя, че съдиите би трябвало да са повече от половината. Затова ние предлагаме 7 от членовете във Висшия съвет на съдиите да се избират от съдийската колегия, а 6 - от Народното събрание с болшинство от две трети ", заяви Карадайъ на брифинг за българските публицисти.

" Слушаме доста мнения за нуждата от публичен надзор над прокуратурата. Затова за нея вършим противоположното предложение - шестима от членовете на Висшия съвет на прокурорите да се избират от гилдията им, а 7 - от Народно събрание, още веднъж с болшинство от две трети ", изясни Карадайъ.

(Това в действителност е остаряла концепция, неодобрена точно то Движение за права и свободи, която представяше преди години Христо Иванов, б.р.)

Движение за права и свободи предлага още основният прокурор, ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд и министърът на правораздаването, които сега са членове по право на Висш съдебен съвет, да не вземат участие в двата нови съвета.

" Ние предлагаме още надзорът по правда да се отнеме от основния прокурор и да се разпореди на съответните по-горни инстанции на прокуратурата ", заяви още Мустафа Карадайъ.

" В момента в България съдиите и прокурорите са в едни и същи здания. Затова предвиждаме орган, който да се занимава с бюджета и стопанската активност в системата и това да е Висш съвет на магистратите, който да се състои от двата органа, тъй като въпросите са общи и няма по какъв начин да бъдат разделяни ", изясни водачът на Движение за права и свободи.

" Съществува и тематика за Инспектората на правосъдната власт - дали да се разделя на съдийски и прокурорски. Стигнахме до концепцията, че Инспекторатът е на правосъдната власт и е по-добре да остане в настоящия си вид, като още веднъж членовете му се избират с болшинство от две трети ", съобщи Карадайъ.

Движение за права и свободи предлага и въвеждането на фигурата на проверяващия прокурор за основния прокурор.

" За другите двама огромни в правосъдната система - ръководителя на Върховен касационен съд и ръководителя на Върховен административен съд, следствието може да се организира от прокуратурата. Но дискомфортът е за основния прокурор, в случай че го проверява зависещ. Затова предвиждаме проверяващият прокурор да е обвинител, определен посредством чоп, чието кариерно развиване не зависи от основния прокурор. И след приключването на следствието този проверяващ прокурор вероятно да премине във Върховния касационен съд ", изясни още Мустафа Карадайъ.

Движение за права и свободи предлага и въвеждането на самостоятелната конституционна тъжба. Също по този начин и членовете на Конституционния съд от квотата на Народно събрание да се избират с болшинство от две трети. В момента това става с нормално болшинство.

" С поправките в Конституцията Движение за права и свободи взема решение и казуса с двойното поданство. Темата бе повдигната несъмнено за настоящия министър-председател, който бе министър, а министрите би трябвало да покриват условията за народни представители, т.е. - да нямат друго поданство, с изключение на българско, сподели Карадайъ и напомни, че Конституционен съд откри двойно поданство и нарушаване на Конституцията, осъществено от Кирил Петков. В други страни членки на Европейски Съюз няма такова условие за народните представители и министрите. Към нашия план, който сега е подготвен, ще прибавим отпадане на условието да няма двойно поданство за депутати и министри ", заяви Карадайъ.

" От този проблем обаче изникна нуждата за решение на още един въпрос. В България сега има лишаване на конституционни права посредством закон - правото на гласоподаване. Чрез някакъв сегашен адрес се лишава въобще правото на глас на български жители на евроизбори и локални избори. Така в диалозите породи и концепцията в Конституцията да се запише категорично, че правото на глас не може да се лишава по никакъв метод ", акцентира Мустафа Карадайъ.

" За тези хрумвания, които имаме за промени в Конституцията, във всичките си срещи получаваме утвърждение. Остава, когато се върна в България, да потърсим среща с всички останали парламентарни групи, да създадем коментар с всички тях за концепциите, които предлагаме, да чуем и техните, с цел да осъществяваме най-сетне правосъдна промяна, а не да приказваме за правосъдна промяна и да визираме счита на персони ", безапелационен бе водачът на Движение за права и свободи. Той акцентира, че в случай че партиите в Народното събрание са били откровени в поръчките си за правна промяна, предложенията на Движение за права и свободи ще срещнат поддръжка, тъй като отразяват позиции, декларирани от всички останали сили в Народно събрание. " Експертите на Движението оптимално са се съобразили с опцията предлаганите ремонти в главния закон да могат да бъдат осъществени от нормално национално заседание, с цел да няма нужда от привикване на Велико народно събрание ", сподели Карадайъ.

При правенето на измененията в Конституцията специалистите на Движение за права и свободи са взели под внимание всички рекомендации на Венецианската комисия, отчетите на Европейски Съюз и рекомендациите в тях.

" Смятаме, че е пристигнало времето някой да поеме самодейността и да предложи съответни текстове, с цел да се реализира единодушие ", разяснява още Карадайъ. Той е разискал с европейските сътрудници на Движение за права и свободи и антикорупционното законодателство, което Движението предлага - премахването на така наречен " златни паспорти ", на " ин хаус " процедурите и постановленията на Министерски съвет, станали известни като разпределяне на пари от джипката.

" България е подложена на критика от много време за капиталовото поданство - освен от Европа, само че и от Съединени американски щати ", сподели Карадайъ, мотивирайки законопроекта на Движение за права и свободи. " Ние желаеме посредством него да задължим ДАНС да извърши инспекция на всеки един съответен случай и в случай че има нарушавания да се открие процедура за лишаване на поданство ", акцентира водачът на Движение за права и свободи. Той заяви, че Движението готви и план, обвързван особено с КПКОНПИ.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР