Леонардо да Винчи (15-ти април 1452 – 2-ри май 1519

...
Леонардо да Винчи (15-ти април 1452 – 2-ри май 1519
Коментари Харесай

Геният Леонардо

Леонардо да Винчи (15-ти април 1452 – 2-ри май 1519 година) е популярен италиански откривател, проектант, инженер, ваятел, доктор и художник от епохата на Ренесанса.

 Той е считан за прототип на ренесансовия човек и изчерпателен талант. Леонардо е фамозен поради картините си, най-известните от които са " Тайната вечеря " и " Мона Лиза ". Известен е и с многочислените си изобретения, изпреварили времето си, само че останали единствено на хартия. Допринася също по този начин за развиването на анатомията, астрономията, инженерството, химията и още редица други науки.  Леонардо да Винчи е роден в град Винчи като противозаконен наследник на нотариуса Сер Пиеро да Винчи. Майка му Катерина произлиза от селско семейство. Малко след раждането на техния наследник връзката им завършва и не след дълго Катерина подписва брак с Акатабарига ди Пиеро дел Вака от Винчи, който има лична грънчарница.  Младият Леонардо не получава положително обучение – научават го само на главно писане, четене и математика, само че все пак геният в него проличал овреме. На 14-годишна възраст отпътува за Флоренция, където става чирак на Андреа дел Верокио. От него научава същински богат набор от механически умения – металообработка, дърводелство, изобразяване, обработка на кожи и статуя.  Самият Леонардо в зрелост си спомня два особени случая от детството си. При единия, считан от него за прокоба, ястреб се спуска от небето и се завърта над люлката му, като опашката му го допира по лицето. При втория случай той е на обиколка в планината и попада на пещера и е изплашен, че в нея може да се крие огромно страшилище, само че в това време е обзет от любознание да разбере какво има вътре.

На 20 години да Винчи се причислява като занаятчия художник във Флорентинската колегия на Свети Лука. Тогава отваря и лична работилница. От този интервал е и най-ранната му открита творба – схема на долината Арно от 1473 година. По-късно Леонардо отпътува за Милано, където го наемат за инженер. През този интервал изобретателният му разум ражда най-различни бойни машини, от първия брониран танк до великански арбалет, който трябвало да се ръководи от няколко индивида.

 Една от най-известните му произведения, " Тайната вечеря ", била поръчана към 1495 година и му лишила 3 години, с цел да я приключи. При нея да Винчи прави неточност, като употребява темперни и маслени бои върху пресъхнал гипс, вместо върху свеж, което води до бързото разрушение на гениалната комбинация. За наше благополучие модерните технологии съумяват да възвърнат образа ѝ.  Няколко години по-късно, през 1503 година, стартира работа и по най-известната си творба и най-известна картина в света – портрета на Мона Лиза. Огромна тайнственост обгръща идентичността на дамата. Някои настояват, че е Изабела – принцесата на Неапол други, че е лека жена, а трети, че е личната му майка. Общоприетата версия е, че това е Лиза, брачна половинка на богат търговец от Флоренция.

 Умението на Леонардо да Винчи да работи като проектант, боен инженер и в това време художник и ваятел приказва доста за неговия необикновен разсъдък, гений и любознание. Както доста водачи на Ренесансовия хуманизъм, той не виждал разликата сред науката и изкуството. Смятал, че проучването на науките го правело по-добър създател, както и че зрението е най-важното осезание на индивида. Леонардо има вяра в директното събиране на познание и обстоятелства посредством наблюдаване.

 Последните си години Леонардо да Винчи прекарва в Милано, където се връща през 1506 година. Не рисува доста по време на втория си престой в Милано, вместо това в по-голямата част от времето се занимава с просвета. През 1513 година се мести в Рим, където са му отстъпени няколко стаи във Ватикана от папа Лъв Х. Две години по-късно персонално френският крал Франсоа I предлага на да Винчи позицията " Главен художник, инженер и проектант на краля ". Леонардо да Винчи умира през 1519 година в Амбоаз, Франция.

Инфо: www.az-znam.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР