Лекарства на поискване, които се изготвят в домашни условия, винаги

...
Лекарства на поискване, които се изготвят в домашни условия, винаги
Коментари Харесай

Измислиха как да синтезираме лекарствата си сами у дома

Лекарства на поискване, които се изготвят в домашни условия, постоянно вярно дозирани и в никакъв случай с изтичащ период на валидност, даже на най-затънтените крайчета на света - това може да е действителност доста по-скоро, в сравнение с ни се коства.

Изследователи от Университета в Глазгоу са създали способ за 3D-отпечатване на взаимосвързани реактивни съдове, способни да правят обособени химични реакции. Отпечатаните на 3D реактиви могат да се употребяват за произвеждане на фармацевтични препарати и химикали в лимитирани количества, даже в домашни условия, предава Technews.

Какво би станало, в случай че елементарният човек е в положение да създава личните си медикаменти вкъщи - по същия метод както се изтегля MP3 музика и се слуша на личния смарт телефон? Апаратът, създаден от учените в Глазгоу, може точно това - да основава медикаменти, химикали и ред други артикули „ по поръчка ".

Триизмерният принтер Ultimaker 3D е бил модифициран по този начин, че да синтезира фармацевтични артикули и други химикали чрез необятно налични изходни субстанции, споделя Лирой Кронин, началник на проучването и професор по химия в Регионалната школа по химия в Университета в Глазгоу, Англия. Така хората ще могат да създават всевъзможни потребни субстанции вкъщи си, в офиса или на други места.

Изследователският екип е съумял да „ отпечата " серия взаимосвързани реакционни съдове, които правят четири разнообразни химични реакции, включващи 12 обособени стъпки, споделя Кронин, представен от Technology Review. Тези стъпки обгръщат всичко от дестилация до изпаряване на разтворители.

Фармацевтика вкъщи

В опитите си учените разкрили, че могат да основат баклофен - лекарство за разпределяне на мускулите - чрез необятно налични изходни съединения. Използвайки разнообразни реагенти и разтворители по друго време и в друг ред, откривателите съумели да синтезират и други медикаменти и потребни химикали. В рамките на проучването са осъществени и други сполучливи реакции, включително изработката на известен антиконвулсант и лекарство за битка с язви и киселинен рефлукс.

За синтеза на баклофен екипът употребявал пет триизмерни цилиндрични модула, всеки с потенциал 32 мл и отвор от горната страна за въвеждане на материал. Втори отвор във всеки модул разрешил използването на налягане. Триизмерно отпечатаните съдове имали и отвори за въвеждане на азот.

В последна сметка реакторът, основан посредством 3D щемпел, съумял да извърши три реакции, две екстракции на течности и набор от изпарения и филтрирания, с цел да сътвори мускулния релаксант. „ Този метод ще разреши производството на химикали и медикаменти по поръчка ", споделя Кронин.

Нови благоприятни условия

3D печатът разрешава на потребителя да получи безспорна акуратност при изработката на лекарството, изяснява Кронин. Така медикаментът ще е и обезпечено „ свеж " - няма да е прекарал несигурно време по фармацевтични хранилища и аптечни лавици.

Мащабът е различен огромен фактор. Малките реактори за изработка на медикаменти могат да разрешат на производителите да основават редки медикаменти за характерни болести, които е прекомерно скъпо или даже невероятно да се произведат със общоприетото фармацевтично съоръжение.

Химическите артикули и в частност медикаментите всекидневно се създават в огромни индустриални цехове с огромни машини, резултат от обилни финансови вложения. Те са проектирани по този начин, че мъчно могат да произведат дребна доза медикамент. Отпечатаният на 3D реактор обаче ще разреши основаването на специфични медикаменти.

Наред с това процесът би могъл да насърчи производството на по-редки и нетрадиционни медикаменти, пробни съединения за реформаторски проучвания и медикаменти, нужни в доста отдалечени места, има вяра химикът.

Неизбежните опасности

Разбира се, има и евентуални опасности при новата технология. Тя може да попадне в ръцете на злонамерени „ експериментантори " и да послужи, да вземем за пример, за синтез на опиати и други незаконни вещества. Друг сходен риск е псевдо-фармацевти да стартират да създават подправени медикаменти - проблем, постоянно срещан в доста страни по света.

Кронин е наясно с евентуалните рискове, само че е оптимист. Професорът от Университета в Глазгоу е уверен, че позитивите на процеса са повече от негативите. 3D печатът, споделят анализаторите от Technology Review, също има опасности - може да се употребява и за изработката на огнестрелни оръжия. Все отново до този миг технологията е посочила, че се употребява най-вече за потребни приложения.
В краен случай, счита Кронин, има метод да се направи по този начин, че благодарение на актуалните цифрови технологии всеки набор то 3D-отпечатани реактиви да се „ програмира " по този начин, че да създава единствено една фармацевтична формула.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР