Лаура Баси е първата дама с професорска титла, получила назначение

...
Лаура Баси е първата дама с професорска титла, получила назначение
Коментари Харесай

Google почете Лаура Баси

Лаура Баси е първата дама с професорска купа , получила предопределение в европейски медицински университет. Тя е родена в Болоня през 1711 година Баща ѝ, богат юрист, взема решение, че наследницата му би трябвало да бъде изцяло образована в домашни условия. Обучението й продължава седем години.

На 21-годишна възраст, през 1732 година италианката е назначена за професор по анатомия в университета в Болоня. Две години по-късно тя се заема и с преподавателска активност по философия . През 1738 година тя се омъжва за собствен сътрудник - учен Джузепе Варети.

Баси преподава и в курс по Нютонова физика. В продължение на 28 години тя е една от основните фигури, чиито старания са значими за въвеждането на философията и Нютоновата философия в Италия .

Тя написва 28 оповестени научни публикации, основно по физика, хидравлика и медицина. През 1745 година е назначена в елитна група от учени, известна като " Benedettini ". През 1776 година, на възраст от 65 години, Баси е назначена за професор по пробна физика в Научния институт, наред със брачна половинка си.

Лаура Баси отваря пътя на дамите в науката .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР