Курт Ридъл – гласът на най-големите оперни сцени, сред които

...
Курт Ридъл – гласът на най-големите оперни сцени, сред които
Коментари Харесай

Звезда на международната оперна сцена пристига в България

Курт Ридъл – гласът на най-големите оперни подиуми, измежду които Виенската държавна опера, Метрополитън опера, Миланската канара, Парижката опера, Ковънт гардън, идва в България по специфична покана на акад. Пламен Карталов, с цел да вземе присъединяване в новия план на Софийската опера – „ Летящият холандец “ от Рихард Вагнер.

Големият бас ще организира от 10 май майсторски клас със солистите от състава на идната премиера, с която на 8 юли се открива летния фестивал " Музи водата " на езерото Панчарево. Това е продължение на положителната традиция на последователност, която съпътсваше редица от продукциите на театъра. Последните години бяха осъществени планове с някои от най-големите звезди на международната оперна сцена като Долора Заджик, която след работата си в Софийската опера означи: „ Изумена съм какъв брой доста трагични гласове имате в България. В българските гласове име нещо особено. “ Известната педагожка Лариса Гергиева приготви няколко състава за операта " Евгений Онегин ".

Изключително скъпа и плодотворна е и взаимната работа на нашите оперни актьори с камерзенгерин Анна Томова-Синтова. Тя съпътстваше подготовката на " Саломе " „ Дон Жуан “ както и при подготовката на артистите за най-скорошната премиера на театъра – „ Ариадна на Наксос “.

Курт Ридъл има над 100 функции от немски, британски, италиански, френски, съветски и чешки оперни творби, а концертните му стратегии се простират от Моцарт до Пендерецки и от Бетовен до Малер. Участвал е във фестивалите в Байроит, Брегенц, Единбург, Мюнхен, Залцбург, Верона. От 1999 е почетен член на Виенската държавна опера със званието „ Камерзенгер “.

Номиниран е и за премия Грами през 1987 година. Българската аудитория помни популярната му поява като Роко в постановката на „ Фиделио “ на Софийската опера, през 2013 година. Роля, която басът извършва години наред в продукции на Лорин Маазел и Рикардо Мути в Миланката Скала, на Лорин Маазел в Париж и Залцбург, и с Ленард Бърнстейн в Ню Йорк, Вашингтон и Лондон.

И тъкмо след грандиозния интернационален триумф на „ Пръстенът на нибелунга “, „ Тристан и Изолда “ и „ Парсифал “, чиято заслуга за подготовката на българските вагнерови артисти голямо учaстие има световноизвестният вагнеров тълковник и музикален възпитател Рихард Тримборн, в този момент Софийската опера предлага на своята аудитория сантименталната опера „ Летящият холандец “. Тя е едно от върховите достижения на немската сантиментална опера, а Курт Ридъл е един от най-големите интерпретатори в десетките постановки, в които е взел участие.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР