Курсовете направиха програмирането мисия възможна, като се превърнаха в по-добра

...
Курсовете направиха програмирането мисия възможна, като се превърнаха в по-добра
Коментари Харесай

Пътеводител на кандидат-програмиста

Курсовете направиха програмирането задача допустима, като се трансфораха в по-добра и налична опция на образованието по осведомителни технологии в университета.

[Shutterstock]
Условия на задграничните академии за програмиране

Увеличаване

Условия на задграничните академии за програмиране

Преглед на оригинала Смаляване

Условия на българсктие академии за програмиране

Увеличаване

Условия на българсктие академии за програмиране

Преглед на оригинала Смаляване
Преди време кариерният път на софтуерните разработчици започваше по друго време и метод, само че в множеството случаи се случваше след привършване на бакалавърска степен по компютърни науки, софтуерно инженерство или математика, а имаше и значително самоуки програмисти, почнали своя път още на " Правец 8 ". Дълго време и самата специалност беше по-скоро бутикова и надалеч от най-търсените.

С годините обаче всичко се промени и надали през днешния ден има някой, който да не знае, че най-платени и търсени са хората зa IT бранша. С тази смяна пристигна и желанието на доста хора да се преквалифицират или да покачат своите знания, с цел да се развива в тази сфера. Самите компании също видяха капацитет в скъсяването на веригата университет - чиновник и започнаха да основават свои академии и стратегии за образование на фрагменти в ИТ сферата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Тези курсове направиха програмирането задача допустима, като се трансфораха в по-добра и налична опция на образованието по осведомителни технологии в университета – обичайно продължителността им е по-кратка от четири години, а образованието е в огромната си част с напълно практическа устременост и съобразено с потребностите на фирмите. Общото остава фактът, че триумфът при старта на такива курсове зависи най-вече от персоналната мотивация, непримиримост, усърдие и поредност на курсистите. Не се изисква знания по програмиране, само че някакви базови такива постоянно са добре пристигнали.

Много хора потеглят на курсове с единствената концепция " желая да съм програмист " и без ясна концепция какво желаят да вършат. Практиката демонстрира, че точно те са тези, които отпадат най-рано от академиите. В момента има няколко съществени курса, които се оферират в България, както и голям брой непознати и онлайн стратегии.

Софтуерен университет

Една от аргументите курсовете за програмиране да стават все по-популярни през последните години е фактът, че стратегиите се базират на концепцията, че всеки може да се научи да написа код. Това е и в основата на философията на най-голямата организация за подготовка на ИТ фрагменти в България – Софтуерен университет. Инициативата започва през 2014 година, а от този момент до момента през цялостната стратегия са минали близо 10 хиляди души, а кандидатствалите са над 95 хиляди Доказателство за триумфа на модела на организацията е фактът, че близо 97% от приключилите стартират работа в ИТ бранша.

Цялостната стратегия на Software University е разграничена на 3 елементи с обща дълготрайност близо две години. Първият модул – " Основи на програмирането ", се организира в границите на два месеца и е безвъзмезден, като само се дължи такса за явяване на изпит в размер на 50 лв.. Основно преимущество на този курс е, че разрешава на записалите се да преценяват дали програмирането фактически е за тях и дали желаят да се занимават професионално с него. Такъв курс започва всеки месец. Втората и третата част от програмата са платени, като цената на модул е 480 лв. за присъствена форма на образование и 440 лв. за онлайн такава.

Fundamentals Program, който съставлява втората част на програмата, се състои от един модул, а третата част, която е тясно профилирана – от 3 до 5 модула, според от определения език за програмиране. Предвид това крайната цена на цялостното образование варира сред 1800 и 3000 лв.. Интензивността на курсовете се трансформира в другите модули – в първата част от програмата занятията се организират два пъти седмично вечер, а след това честотата и продължителността на лекциите се усилва. Отвъд цялостната стратегия по софтуерно инженерство Софтуерният университет предлага и отворени курсове, фокусирани върху съответни тематики от ИТ сферата, цените за които стартират от 220 лв., а продължителността им е приблизително два месеца.
Сред най-важните преимущества на Софтуерен университет е фактът, че от есента на 2019 година организацията е лицензиран образователен център по Закона за професионалното обучение и образование (ЗПОО) и дава просветителни услуги в областта на цифровите пълномощия по посоки 481 (компютърни науки), 482 (приложна информатика) и 213 (компютърна графика). Това значи, че академията може да издава на сполучливо приключилите студенти уверение за професионално образование, както и Europass приложение на британски език, което е годно в целия Европейски съюз. Със завършването на програмата на курсистите се предлага и опцията да получат подпомагане за намиране на работа. Самият Софтуерен университет си партнира с над 70 IT компании, измежду които XS Software, Scalefocus, SBTech, Indeavr, Netpeak, Milestone systems и други.

Възможен минус за някои евентуални претенденти в стратегиите на SoftUni би могъл да бъде фактът, че групите, в които се образоват курсистите, нормално са от над 100 души и наподобяват формат на лекция. Така за тези, които избират по-индивидуален метод на образование, Софтуерен университет не е най-хубавата алтернатива.

Академията на " Телерик "

Инициативата започва през 2009 година като поредност от курсове, целящи да основат фрагменти, които да се трансфорат в чиновници на софтуерната компания Telerik, и след това Progress. С времето обаче академията се развива, а от края на 2016 година организацията се отделя и продължава съществуването си без значение от компанията като самодейност на четиримата съоснователи на Telerik. През годините тя съумява да потвърди успеваемостта си, защото 98% от миналите цялостната стратегия стартират работа в IT бранша. В допълнение, заплатите на 60% от тях са по-високи от междинните за бранша и равнището опит.

Моделът на образование на Академията на " Телерик " се разграничава значително от този на Софтуерен университет – образованията минават в дребни групи, а на фокус е самостоятелният метод на преподаване. Програмата е разграничена на две елементи – " Основи на програмирането " и Telerik Academy Alpha. Въвеждащата част на образованието е ориентирана към изцяло начинаещите, продължителността й е пет седмици, като занятията се организират през уикенда. Курсистите, които преминат през нея, могат да продължат в модулите за по-напреднали. Отново, както и при SoftUni, курсът " Основи на програмирането " не се заплаща.

Плащането на втория модул се случва шест месеца след довеждане докрай на програмата – в случай че курсистът стартира работа при компания - сътрудник на Академията на " Телерик ", получава 30% отстъпка от таксата, която се изплаща в продължение на 24 месеца, като размерът на вноската е 135 лв.. В случай че приключилият стартира работа в компания, която не е от партньорската мрежа на организацията, той дължи вноски от 198 лв. в продължение на 24 месеца. Нужно е да се означи, че курсистите не дължат такса, в случай че се откажат до края на втория месец от втория модул на програмата. Сред сътрудниците на организацията са Гугъл, SAP, IBM, VMWare, Uber, KPMG и други. Много известни са и детските курсове.

" ИТ гении "

Академията за програмисти " ИТ гении " на " Империя онлайн " се разграничава по модел от предходните две, защото е основана извънредно с задачата да образова хора, които имат опцията, желанието и мотивацията да стартират работа на трудов контракт в ИТ бранша незабавно след завършването на програмата. Продължителността й е четири месеца, занятията се организират два или три пъти седмично и са доста по-интензивни. Присъствието на всички лекции и извършения е наложително, като то е съпроводено и със забележителен размер независима работа. Групите, в които се образоват курсистите, са до 26 души.

Моделът на " ИТ гении " се потвърждава като сполучлив, защото 97% от курсистите стартират работа след края на програмата. Прием има два пъти годишно – през май и през октомври, а образованието е изцяло гратис. Сред фирмите в партньорската мрежа са Fadata, Nemetschek, Software AG, EPAM, pCloud, Mobisystems, Paysafe и други.

И още благоприятни условия

Други софтуерни академии, които са се потвърдили като ефикасни през последните години, са Swift Academy, Soft Academy, IT STEP, IT-Academy.BG, ЦПО " Експерт ", както и курсовете на компании като SAP, IBS, Musala Soft, MentorMate, VМware. Наред с българските академии пред хората, които желаят да се научат да програмират, е налице и достъпът до интернационалните платформи, предлагащи сходни курсове. Сред най-популярните такива са LaunchSchool, CodeAcademy, Udemy, edX, Coursera, Codewars, Freecodecamp, KhanAcademy, както и самодейността на Гугъл Google Developers.

Голямото многообразие допуска разнообразни цени, дълготрайност и активност на курсовете, като те най-общо могат да се разделят на няколко групи. В първата попадат къси курсове, с дължина от 15 часа до 6 седмици, които са въвеждащи, най-често са безвъзмездни, не са присъщи с огромна активност и дават опцията учащите сами да преценяват дали и по какъв начин да продължат образованието си. Такива са самодейностите KhanAcademy, GoogleDevelopers, TheOdinProject и Codewars.

Редица задгранични онлайн платформи оферират и цялостни стратегии по програмиране, с по-голяма дълготрайност и активност. Такива са едногодишната стратегия на Launch School, интензивното образование edX, курсовете на Coursera и CodeAvengers и най-често са платени, като цените са в границите 199 - 800 $.

Гласът на опита
Мненията на няколко курсисти, минали през разнообразни стратегии

Изборът на организация, в която да се случи ИТ образованието, зависи и от това с каква цел биват записвани курсовете – дали се търси преквалификация, надграждане на познания, или е вследствие на нормално любознание. Курсисти, минали през другите стратегии, с които " Капитал " беседва, споделят, че рядко завършването на някоя цялостна стратегия е задоволително за сполучлив кариерен старт в бранша. " Дори и сполучливо да преминеш изявлението за работа, действителните планове се разграничават значително от дилемите, върху които се работи в академиите ", споделя Василен Георгиев, който е минал през някои от курсовете на Софтуерния университет, както и през цялостната стратегия на " ИТ гении ". " Освен дилемите, които се вземат решение, в случай че искаш да си в действителност квалифициран, би трябвало да се опиташ да работиш върху личен действителен план – не приказваме за комплицирана стратегия, а просто за нещо, което в действителност влиза в приложимост. Това е най-сигурният метод да преминеш границата сред хипотетичните теоретични задания и действителна софтуерна разработка ", поучава той.

Сходен е опитът и на Васил Иванов, който се е обучавал както в SoftUni, по този начин и в Академията на " Телерик ". Той споделя, че макар интензивността на образованието и сполучливото довеждане докрай на стратегиите, когато е почнал работа на junior позиция, не е съумял да се оправи с осъществяването на предоставените му задачи.

Интересен е и образецът с Константин, който е работил дълги години като графичен дизайнер, преди този момент е имал опит и със cms системи, само че в един миг взема решение да стане разработчик и изкарва два курса по PHP и Javascript. Така той стартира да се развива и работи в тази сфера като дивелъпър с PHP. Според него курсовете са му дали базата, която по-късно му дават опция да учи новите неща в процеса на работа. Категоричен е обаче, че без тези курсове нямаше по какъв начин да се оправи с новите провокации.

Тези образци са показателни за това, че въпреки и с очебийно практическа устременост, образованията по програмиране не основават програмисти, подготвени да практикуват в действителна среда. Курсовете обаче съумяват да образуват разумно и алгоритмично мислене у множеството студенти, което в всеобщия случай е задоволително, с цел да се приспособяват към маниера и темпа на работа в ИТ фирмите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР