Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Честито! Изпращаме ви уникален код, с

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Честито! Изпращаме ви уникален код, с
Коментари Харесай

Важни ли са дипломите днес

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
" Честито! Изпращаме ви неповторим код, с който да участвате в Paysafe IT Escape Room. Заповядайте с мечтан от вас тим (съставен от сътрудници, другари или семейство) " - това известие получават претенденти за работа, които са определени по CV. Селектирани са тези автобиографии, в което е посочено, че покриват техническите критерии и имат знания по Java, SQL и Angular. През април 2019 година компанията за електронни разплащания Paysafe Bulgaria взема решение да подходи ексцентрично и вместо обичайните изявленията за работа да провежда поредност от игри във към този момент добре познатите Escape rooms взаимно с едни от първите в България - Dextrophobia Rooms. Правилата са същите - един тим влиза в стая, която се заключва, и с цел да успее да се измъкне, би трябвало да реши забавни логичен задания. Но в този случай измежду тях има и задачи за писане на програмен код. " За нас беше значимо претендентите да се срещнат с културата в Paysafe, по тази причина имаше загадки, насочени към четирите ни съществени полезности - бистрота, фокусираност, кураж и нововъведение ", споделя Ивона Манева, управител по асортимент на личен състав. Участват общо 266 души, разпределени в 66 екипа, като доста огромна част от тях по-късно са интервюирани и някои наети и на работа.

Всичко е игра, само че с същински последици, геймифицирането при наемане и образование на чиновници към този момент е сериозен фактор в HR света. Една от аргументите са доста бързо зараждащите нови специалности, които изискват и нови умения. Те постоянно не могат да бъдат усвоени в университетите или се развиват толкоз стремително, че до момента в който студентите завършат петгодишното си образование, са се появили доста нови условия за умения, които мъчно могат да бъдат оценени по документи и потвърдени единствено с съществуването на тапия. Вече всеобщо в разгласи за работа в Съединени американски щати и Европа написа, че се търси data enthusiast - не анализатор или инженер, а стимулиран човек, подготвен да се учи и развива непрестанно за задачите на съответната позиция. Най-важното качество към този момент е learning agility, или способността да се ориентираш бързо в непозната среда или съответен проблем и да потърсиш нужната информация, която мъдро да синтезираш и използваш.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Компаниите на собствен ред влагат доста повече във вътрешни образования.

Освен новите специалности се трансформира самата работна среда, както и отношението на днешните хора към работата към този момент е напълно друго. Известната белгийска терапевтка Естер Перел в новия си подкаст How`s Work, отдаден точно на работата в един бурно изменящ се свят, подчертава върху новите модели. Според нея, до момента в който преди структурите са били ясни, йерархични и хората са знаели професионалната си траектория (университет, специализация и по-късно кариера в една област), през днешния ден всичко е доста по-гъвкаво, интердисциплинарно и неофициално.

" Безкрайният избор, всички тези благоприятни условия за образование, изява в разнообразни сфери и технологии, които ни разрешават да работим, откъдето желаяме, колкото часове решим и да преценяме темпото си на кариерно израстване, като се изключи че носят независимост, ни натоварват душевен с доста отговорности ", разсъждава Перел в подкаста си. Тя ни припомня, че до момента в който предходните генерации са живели в стопанската система на услугите (service economy), ние живеем в стопанска система на идентичността (identity economy), в която точно домът и специалността ни оказват помощ да изградим самосъзнанието си и възприятието си за принадлежност. Пътят към търсенето на съвършената работа може да мине през разнообразни стадии: университет, онлайн курсове, самообразоване, образование в огромна корпорация, преквалификация. Всъщност с удължаването на междинната дълготрайност на живота и динамично изменящата се среда се чака, че хората ще се преквалифицрат по няколко пъти в границите на своя деен живот и ще имат доста разнородни специалности . На този декор съгласно международната статистика е доста по-малко евентуално представителите на поколението Z (родените след 1997 г.) да аплайват в университет спрямо предходното потомство - милениалите. По данни на Световния стопански конгрес 75% от сегашните двадесетгодишни считат, че висшето обучение не е единственият метод да получат добра подготовка и солидни познания .

Райна Гаврилова

Фотограф: Цветелина Белутова " Университетското обучение се приспособява постепенно, тъй като има потребност от първокласен скок, освен смяна на образователната стратегия ", счита проф. доктор Райна Гаврилова от катедра " История и доктрина на културата " в Софийския университет. Тя съпоставя нашето ежедневие тук и в този момент с модерната просвещенска идеология, която е построена върху култа към разсъдъка, експертността, трупането на познания. Преди беше признато, че количественото струпване на познание води до качествена смяна като схващане, творчество, иновация. " Днес средата e напълно друга, цялата информация е на два клика разстояние и който има потребност от нея и най-много когато има потребност, си я намира елементарно. Ние, преподавателите, се сблъскваме с казуса на какво тъкмо да учим студентите ", споделя проф. Гаврилова. И въпреки всичко, какво дават обещание университетът и дипломите през днешния ден? " Дипломите за бакалавър или магистър към момента са прагът в държавната администрация и културните институции за разлика от бизнеса, където постоянно геният и сръчността са задоволителни. "

Същевременно прекомерно огромният брой висши образователни заведения в България е една от аргументите за девалвацията на дипломите. Според Райна Гаврилова петдесет университета за страна със седем милиона население звучи смехотворно, пилее се запас, а дипломите се обезценяват. " Трябват да се закрият огромна част от университетите ", споделя тя.* В тази обстановка бизнесът разчита на всички нови форми на образование и онлайн курсове. Но също и на колаборация в това число и със Софийския университет.

Според Гаврилова казусът е, че когато отговорността е в потребителите сами да конструират и структурират знанията си, не знаем до какво ще докара това - " към този момент никой няма отговор, мисля, че и работодателите нямат ".

Иван Шербанов

Отговорът на работодателите е, че те търсят всички вероятни способи да се оправят с дефицита на експерти в съвсем всички сфери. " Компании от финансовия бранш вършат презентации в гимназиите, пробвайки се да привлекат зрелостниците незабавно откакто приключват, да стартират да работят за тях с обещанието да ги обучат ", споделя Иван Шербанов, Delivery Manager в Manpower Bulgaria. Той е с над дванадесет години опит в набирането на личен състав и вижда осезаемите промени, ставащи съвсем всекидневно. Един от образците в последно време е със експерт, който стартира работа на позиция data analyst със стартова заплата от 6000 лева и без висше обучение. Другият образец от практиката му е систематичен админ, който даже не приключва междинното си обучение във Френската гимназия, само че стартира работа в огромна IT компания от най-ниското равнище и се изкачва на по-висока позиция със заплата 7000 лева " Напоследък онлайн образования и курсове, които са експертно профилирани и дават отговор навръх нужните умения за дадена позиция, имат повече тежест от някои дипломи за висше обучение ", следи Иван Шербанов. Естествено, изобщо не приказваме за адвокати, лекари, строителни инженери и други специалности, при които е ясно, че приключеното висше обучение е безусловно наложително. А има и напредничави факултети, които са стремят да работят в тясно съдействие с бизнеса. " Стремим се да сме настоящи и каним работодатели и огромни компании да ни съветват всяка година по какъв начин да възобновим образователния си проект ", споделя Климент Найденов - новият декан на Геолого-географския факултет. Те работят в тясно съдействие с компании като ESRI Bulgaria, SAP, " Геотехмин ", " Асарел ".

Иван Шербанов акцентира, че в България към момента за управителни основни мениджърски позиции работодателите държат на тапия за магистър. " Трябва да се прави разлика в равнището на асимилиране на пълномощия. Висшето обучение e значимо за ръководството на от ден на ден и все по-комплексни функционалности, артикули и процеси. Същевременно образованието, било то под формата на онлайн курсове или директни образования, става все по-важно за осъществяването на съществени и съответни функционалности ", споделя Иван. Заключението му е, че преквалификацията е все по-необходима .

Михаела Иванова е лингвист с сполучлива кариера зад тила си в интернационална компания, където е стигнала до мениджърска позиция и висока заплата, само че след второто си майчинство не желае да се връща в корпоративния свят. Същевременно е наясно, че в случай че стане преводач на свободна процедура, не би могла да изкарва подобен приход. А откакто изчита редица изследвания, съгласно които преводаческата специалност е измежду тези, които скоро ще се трансфорат в непотребни, взема решение, че ще стартира да програмира. " Най-смешното е, че нямах визия тъкмо какво вършат програмистите. Според мен това е общ проблем. Хората си мислят, че всички пишат код. Оказа се, че не е по този начин ", изяснява Михаела.

Тя ревизира магистърските стратегии по осведомителни системи и компютърни науки в българските университети, само че всички са с присъствени форми, което й е безусловно невероятно, до момента в който работи и гледа двете си деца. Онлайн курсът " Увод в компютърната просвета " на " Харвард " в уеб страницата edx.org обаче се оказва безплатeн (ако не желаете сертификат) и тя го минава целия на топло от у дома. След това се стопира на програмния език Python, изкарва и редица курсове по data analyst, статистика от Колумбийския университет, за който взима и документ. Две години по-късно тя към този момент работи като data anаlyst, употребявайки езика Python за огромна интернационална компания. От у дома. " Продължавам да се изучавам всеки ден. Имах и шанс програмирането да ми е доста, доста забавно. Въпреки че работя като data analyst, към момента се схващам като " филоложка, която кодира ". От друга страна, към този момент съм филоложка, която може да скрейпне наличието на уеб страницата на компания, с цел да го преведе. "

Михаела Иванова изобщо не е изключение - преквалифицирането и потапянето в новите специалности на бъдещето не е обвързвано единствено с програмиране, big data или изкуствен интелект, филантропичните и креативен специалности също имат бъдеще и напълно изненадващи нови приложения . Преди дни от българската компания за SEO оптимизация и Content Marketing тактики, сполучливо стъпила на американския и европейския пазар, разгласиха публикация за работа с няколко занимателни езикови и логичен задания, подканяйки всеки, който може да ги реши, да кандидатства при тях, без значение от образованието си. От дилемите е ясно, че търсят човек, който владее доста добре българската граматика и правопис, само че на никое място не написа, че би трябвало да е приключил българска лингвистика . " Нямаме съответно условие за обучение, тъй като избираме да образовам екипите си сами посредством вътрешна система за образование и мини-Wiki ", споделя Никола Минков, CEO на Serpact. Неговото наблюдаване е, че до момента в който се дипломират студентите в някои характерни дисциплини, наученото към този момент е съвсем непотребно (изключваме основите). " Разбира се, това се отнася за SEO оптимизация и Content Marketing, в които сме профилирани. Тези, които не следват, сякаш се приспособяват по-добре, само че всичко зависи и от характера на индивида. "

Българските разработчици на програмен продукт за 3D визуализация " Хаос груп ", които бяха един от 18-те носители на " Оскар " за софтуерни достижения в киното за 2017 година, също са на мнение, че не дипломите са най-важното, когато избират хора. Сред чиновниците им има ученици на едни от най-престижните образователни заведения в света като Oxford, Yale, London Business School, само че и страхотни експерти без висше обучение. " За нас знанията, уменията и желанието на индивида да се развива са водещи пред дипломата ", споделя Радост Стайкова, експерт " Подбор на личен състав ". Те развиват чиновниците си с образования и чакат от тях на първо място висока мотивация.

Дигиталната организация Despark са още по-категорични в позицията си: " Вярваме, че можеш да научиш човек на умения, само че не можеш да промениш характера му. Затова при нас университетската тапия има по-малка тежест от самостоятелните качества на претендента - любознание, емпатия, разпоредителност, комуникативност ", споделя Chief Culture Officer Надя Илчев.

Климент Найденов

Фотограф: Цветелина Белутова И макар очебийно демократичното и напредничаво отношение от страна на някои работодатели част от специалностите на бъдещето действително могат да бъдат усвоени в университет, и то в Софийския университет. В Геолого-географския факултет от този учебен срок стартира да се преподава новата компетентност геопространствени системи и технологии. " Ще запълним част от непрестанно възходящия недостиг в страната от фрагменти, които работят с геопространствени данни и информация, както и с IT приложения, основани на геоинформационните технологии ", споделя деканът на Геолого-географския факултет Климент Найденов. Според него при тях се приготвят студенти за специалности на бъдещето като оператор на дрон, брокер на данни или експерт по възобновяване на екосистемата .

Над 80% от информацията, с която борави човек всеки ден, употребявайки телефон или компютър, има тримерен съставен елемент. Геопространствената информация е от основно значение за решаването на някои от най-съществените проблеми на нашето съвремие - климатичните промени, опазването на околната среда, процесите на урбанизация, подобряването на успеваемостта на превоза и транспортните системи. Затова и съгласно доцент доктор Климент Найденов точно техният факултет би могъл да приготви този вид по този начин търсени експерти. Слагат акцент и върху интердисциплинарността - оферират магистърска стратегия " Регионална сигурност " дружно с центъра за подготвеност КВАЗАР (quasar.bg); сплотяват квантова връзка, сензорика и ръководството на риска посредством интелигентни системи за сигурност.

При толкоз доста благоприятни условия в актуалния свят - от университетско образование, до курсове, онлайн платформи (само на Udemy има над 150 хиляди курса), уебинари и виртуални пространства, в които учащите се да си оказват помощ или да се учат взаимно, като на българската страница myeducationclub.com, хората в действителност могат да се объркат. Свободата и огромният избор пораждат и огромно психическо напрежение от чувството, което има актуалният човек, че в действителност всичко зависи от него, отбелязва и терапевтката Естер Перел. Може би по тази причина във напредък е и една друга относително нова специалност - коучинг. Коучът е експерт, който при персонална консултация би могъл да ви насочи в персоналното ви и професионално развиване.

Илюстрация
Веселка Цочева

Увеличаване

Веселка Цочева

Смаляване

" Клиентите, с които главно работя, идват от корпоративния свят и изводът ми е, че постоянно казусът им не е, че не имат познания и умения, а че не работят това, което умеят най-добре ", споделя Веселка Цочева, сертифициран коуч. Тя споделя, че след 20 години опит като обучител, сега е доста по-мотивирана да работи като коуч, тъй като техниките, които ползва в работата си с хората, им оказват помощ да преценяват вярно дали в действителност им липсват познания или фокус, убеденост в себе си и увереност в кариерния избор. " Много постоянно някой стартира да учи, тъй като си мисли, че ще може да компенсира неналичието на убеденост с струпване на познания. " Тя поучава клиентите си да влагат целеустремено в развиването на умения и построяването на вярната настройка, както и на дарба бързо да се ориентират - или learning agility.

" Важно е знанието да се трансформира в устойчива процедура и в табиет, което стандартното обучение мъчно ще го даде, тъй като по-голямата част от университетското обучение към момента е knowledge centric, насочено към струпване на познания ", споделя Веселка Цочева. Според нея най-ключови през днешния ден са способността за учене, мисловната еластичност, обществените умения и непознатите езици.

Според Естер Перел работата за актуалния човек към този момент не е просто платено занятие, тя би трябвало да е предопределение . Доказателство за това е езикът, с който приказваме за работата си, общопризнат и от корпорациите - към този момент се приказва за " възприятие за принадлежност ", " смисъл ", " задача ", " еднаквост ". Затова работодателите постоянно избират чиновниците си по качества, които са по-скоро съответстващи при избора на другар или сътрудник, и тези качества и уменията като че ли изместват по значимост дипломите. Служителите от своя страна подхождат към избора си на работа като към късмет за себепознание. Тази нова действителност, съчетана с непрекъснато изникващите нови специалности и нови условия, изправя обичайното обучение пред съществени провокации.

*При второто четене на измененията в Закона за висшето обучение Парламентарната комисия по образованието и науката реши, че краткотрайно се не разрешава откриването на университети, филиали, факултети, департаменти, колежи към държавните висши учебни заведения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР