С 50% да бъде увеличена добавката към пенсиите на репресираните.

...
С 50% да бъде увеличена добавката към пенсиите на репресираните.
Коментари Харесай

Увеличават с 50% добавката към пенсиите на репресираните

С 50% да бъде увеличена добавката към пенсиите на репресираните. Това плануват промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Те бяха признати от депутатите със 124 гласа „ за “, 52-ма „ срещу “ и 8 въздържали се, предава „ 24 часа “. С тях се основава и нова правна рамка в Кодекса за обществено обезпечаване, където към този момент ще има пенсия за принуда.

„ В края на 49-ото Народно събрание бихме могли да създадем един жест, който заслужават нашите страдалци, отдали живата си за свободата и демокрацията. Това не е популизъм.
Става въпрос за 6000 души.
Всяка година на датите, свързани с удостояване паметта на жертвите на комунизма, аз се срещам с тези хора. Те са извънредно скромни. Те не желаят, не стачкуват, не се молят, просто питат дали можем нещо да създадем за тях. А ние можем да актуализираме техните пенсии с 50%. Става дума за 10 млн. лева за идната година. Смятам, че тези хора заслужават да бъдат почетени. И се надявам всички да подкрепим този законопроект, който да е венец за това Народно заседание в последия му ден “. Това уточни Румен Христов – водач на Съюз на демократичните сили и народен представител от ГЕРБ-СДС.

„ Там, където репресираните, които са добили право на пенсия към сбора на пенсиите, имат право на добавка от 30 до 50% по настоящето законодателство. Ние предлагаме тази добавка да бъде увеличена с 50%,
защото тези добавки не са обновени повече от 20 години.
Ние предлагаме да се сътвори нова правна рамка в Кодекса за обществено обезпечаване. Там към този момент ще има пенсия за принуда, защото има жители, които не са добили право на пенсия “. Това пък съобщи Севим Али от Движение за права и свободи.

„ Представителите на Зелено придвижване в ПП-ДБ ще подкрепим направеното предложение, което го разбираме в двете му елементи. Добавката в пенсията се трансформира в пенсия, тъй че да се преодолее казусът с неналичието на стаж. И при навършване на години да се употребява тази пенсия, даже този стаж да не е налице. Поправките в Кодекса за обществено обезпечаване, даващи опция да се купят 3 години от репресираните не е са задоволителни да се извърши това изискване. А другата част е да се увеличи равнището на тази добавка от 50% от междинната пенсия в станата,
в този момент се повишава двойно, с цел да се усъвремени към насотящия витален стандарт.
Надявам се, че по този метод ще има правдивост към хората, изпратени в лагери и затвори. И следва да създадем това, с цел да има правдивост към репресираните “. Това съобщи Даниела Божинова – ПП-ДБ.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР