Кризата в ИТ сектора наподобява времената на дот-ком балона и

...
Коментари Харесай

Стартъпи никнат от пепелта на големите съкращения в ИТ сектора


Кризата в ИТ бранша прилича времената на дот-ком балона и притегля рисковите капитали (снимка: CC0 Public Domain)

Серията от огромни съкращения измежду огромните високотехнологични компании провокира вълна на интерес и финансиране от страна на фондове за рисков капитал в Съединени американски щати и Европа. Стотици милиони долари са приготвени за инвестиции в млади компании, учредени от съкратените чиновници. Тежките стопански времена раждат нови софтуерни водачи, припомнят финансистите.

Ник Зерман изгубва работата си в Meta Platforms през ноември, единствено два месеца откакто е нает на цялостен работен ден. Той е единствено една от многочислените жертва на всеобщото редуциране на 13% от работната мощ в компанията.

Дни по-късно той стартира да търси инвестиция за личната си компания Nulink. Нейната разработка е разплащателна система, основана на блокчейн. Младият мъж изпраща оферти до стартъп ускорителя Y Combinator и фонда за криптовалута на Andreessen Horowitz.

„ Колкото и нелогично да звучи, това уволняване ме остави в в действителност добра позиция “, споделя 24-годишният Зерман, представен от Ройтерс. „ Тъй като не би трябвало да връщам бонуса за назначение, получавам четири месеца заплата и в този момент имам време да се съсредоточа върху личния си план “.

Нова вълна бизнесмени

Изглежда, че Зерман е част от нова вълна на бъдещи бизнесмени, която се надига от пепелта на всеобщите съкращения на работни места, следени в Силициевата котловина през втората половина на 2022 година
още по темата
Големите софтуерни колоси като Meta, Microsoft, Twitter и Snap са освободили повече от 150 000 чиновници, съгласно Layoff.fyi – уебсайт, който наблюдава загубата на работни места в региона на технологиите.

Общото финансиране с рисков капитал е спаднало с 33% в международен мащаб до към 483 милиарда $ през 2022 година Въпреки това финансирането на стартъпи в ранен стадий е устойчиво: 37,4 милиарда $ са набрани в по този начин наречените „ благ “ или начални кръгове. Това е сходно с рекордното равнище, следено през 2021 година, по данни на изследователската компания PitchBook.

През ноември Day One Ventures, фонд за рисков капитал на компании на ранен стадий, започва нова самодейност за финансиране на прохождащи компании, учредени от хора, които са били съкратени от софтуерни компании. Рекламата върви под лозунга „ Финансирани, не уволнени “. Програмата е осигурила 20 чека по 100 000 $ и споделя, че е получила над 1000 заявки. Повечето са от хора, които са били освободени от Meta, Stripe и Twitter.

„ Инвестираме 2 милиона $ в 20 компании – в случай че намерим единствено един еднорог, той съвсем ще ни върне финансирането, което – съгласно мен – е в действителност неповторима опция за нас като мениджъри на фондове “, споделя Маша Бучер, съосновател в Day One Ventures. „ Разглеждайки последния стопански цикъл, компании като Stripe, Airbnb, Dropbox са основани в рецесия “.

Игри и изкуствен интелект

Пак през ноември различен фонд Index Ventures, финансирал Фейсбук, Etsy и Skype, започва дъщерен фонд Origins, който ще влага 300 милиона $ в новостартиращи компании на ранен стадий. Подобна сума са подготвили и американският вложител от Силициевата котловина Venture Partners и австрийската компания за рисков капитал Speedinvest, все за новосъздадени компании.

Инвеститорите показват игрите и изкуствения разсъдък като „ горещите области: на интерес за вложенията си. „ С напредъка в дизайна на игрите и нововъведения от типа на облачните игри и появяването на обществените мрежи в тази сфера, игрите в действителност превзеха всеобщата просвета “, споделя София Долфе, сътрудник в Index Ventures. „ Във всеки интервал на икономическа неустановеност има опция – да се пренастроят, да се приоритизират още веднъж и да се префокусират силата и ресурсите. “

Дотком балон 2.0?

Зерман споделя, че планът му е бил отритнат от Y Combinator, само че към момента не е получил отговор от Andreessen Horowitz. Споделя още, че има интерес от други рискови капиталисти. „ Казах на вложителите, че ще беседваме след два или три месеца “, прибавя той. „ Сега ще се съсредоточа върху разгръщането на системата “.

Някои вложители съпоставят срутва през 2022 година с дотком балона от началото на 2000-те години, когато десетки надценени започващи компании банкрутираха. Тогава това докара до голям брой сринати планове, наводнение на пазара с гении и разпалване на серия от нови компании, измежду които Фейсбук и YouTube.

„ Много велики компании са основани в относително мрачни времена “, разсъждава Хари Нелис, сътрудник в капиталовата компания Accel. Сега той вижда ново потомство хора, подготвени да поемат риск, да се появява измежду групата хора, останали без работа.

Някои играчи в промишлеността споделят, че някогашните чиновници на Big Tech са в неповторима позиция да основат свои лични компании, откакто са видели от първа ръка по какъв начин работят някои от най-големите компании в света. Освен това тези млади бизнесмени към този момент имат построена мрежа от контакти с висококвалифицирани сътрудници.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР