Крис Евърт смята, че Григор Димитров би могъл да изненада

...
Крис Евърт смята, че Григор Димитров би могъл да изненада
Коментари Харесай

Крис Евърт: Димитров може да обърка сметките на фаворитите


Крис Евърт счита, че Григор Димитров би могъл да изненада всеки от кандидатите за купата на Ролан Гарос. Седемкратната шампионка на Откритото състезание на Франция съобщи, че е доста впечатлена от формата на първата ни ракета през последните месеци и се радва, че той е благополучен както на корта, по този начин и отвън него. Бившата №1 даде изявление за Eurosport, в което показа упованията си за шампионата в Париж и разкри по какъв начин се развива лекуването ѝ от рак.

– През декември бе диагностицирана с рак на яйчниците. Как се развива лекуването ти?

– Вече прекосих шестте химиотерапии, които лекарите ми насрочиха. Не беше толкоз тежко, колкото чаках, само че все пак не е елементарно. Слава Богу, завърших с това. Миналия понеделник беше последната ми терапия. Все още съм изморена през множеството време и ми липсва физическата интензивност, само че с всеки минал ден се усещам малко по-силна. Все още не съм задоволително възобновена, с цел да пътувам до Европа, тъй че ще извършвам уговорките си към Eurosport отдалечено.

– Съперничествата като това сред теб и Мартина Навратилова, оказват помощ доста за популяризирането на тениса. Кое съгласно теб би могло да бъде идващото огромно съревнование при дамите?

– Съперничествата в действителност са доста значими. Интересът към тениса е максимален тъкмо когато има мощни играчи с контрастиращи стилове, каквито бяхме аз и Мартина, както и Надал и Федерер при мъжете години по-късно. В същото време обаче от маркетингова позиция е добре да има състезател, който да господства. В най-силните си години Серина Уилямс привличаше максимален интерес освен измежду дамите, само че и в тениса като цяло. В момента в женския Тур има доста млади и надарени тенисистки и въпросът е кои от тях ще съумеят да устоят на напрежението на огромните шампионати и да се откъснат пред останалите. В момента Ига Швьонтек прави това. Тя завоюва пет следващи шампионата – нещо, което никоя тенисистка с изключение на Серина Уилямс не бе правила през последните години. Мисля, че тя е изцяло способна да завоюва двуцифрен брой трофеи от Големия шлем. Ига си е построила тактика и има собствен личен път, който желае да извърви. А по отношение на това коя би могла да е главната ѝ съперничка – кандидатките са доста. Може би Осака, в случай че успее да си възвърне най-хубавата форма. Може би Жабур, която играе доста мощно през последните седмици и прогресира от ден на ден? Може би Бадоса, Сакари или Радукану? Не знам, сега ми е мъчно да кажа.

– Какво е мнението ти по отношение на решението на управлението на Уимбълдън да не допусне тенисистите от Русия и Беларус на шампионата?

– При естествени условия бих застанала на страната на самостоятелните играчи, в смисъл, че бих била съгласна да бъде наложена глоба на съответната страна, която обаче да не визира спортистите и правото им да вземат участие в шампионати. Войната в Украйна обаче е толкоз пагубна и безчовечна, че мога да схвана за какво от Уимбълдън взеха решение да работят по този метод. Мисля, че останалата част от света би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да понижим съветското въздействие в световен проект по всеки вероятен метод. Разбирам за какво от Уимбълдън постъпиха по този метод и почитам решението им. Владимир Путин постоянно се е гордеел с имиджа на съветския спорт и в случай че това решение може да му навреди, въпреки и не доста, тогава го утвърждавам. Смятам, че всички дружно би трябвало да се борим против този човек.

– Ти беше на възрастта на Ига Швьонтек и Ема Радукану, когато стартира да печелиш трофеи от Големия шлем и стана №1 в ранглистата. Какво е чувството да си супер звезда в световен спорт като тениса на подобен ранен стадий от живота си?

– Да, бях на 19 години, когато завоювах Ролан Гарос и Уимбълдън и станах №1. След това животът ми в никакъв случай повече не беше същият. Списание LIFE пристигнаха в учебното заведение ми и ми споделиха „Дръж се естествено“, след което започнаха да снимат всяка моя крачка. Животът ти се промення радикално и е належащо да имаш към себе си верните хора, които да те държат крепко стъпил на земята. Благодаря на Бог за родителите си, защото никой тенисист не би могъл да се надява на по-добри от тях. Те се отнасяха напълно обикновено с мен. КОгато се прибирах вскъщи трябваше да мия чиниитем да прегъвам прането и да върша всички тези неща, които щях да върша даже в случай че не бях звезда. Прави ми усещане, че Ема Радукану е много зряла за младеж и това ще я улесни доста в дълготраен проект, само че това, че е англичанка, не я улеснява поради тамошните таблоиди, които постоянно те дебнат и проучват всяка твоя крачка. Английската преса е в действителност брутална на моменти.

– На какво съгласно теб се дължи формата на Ига Швьонтек през последните месеци?

– Мисля, че има няколко фактора. Тя промени психическата си конфигурация, което бе директно разследване от промяната на треньора. През последните години тя се стремеше най-много към това да не прави неточности и да връща всяка топка, до момента в който в този момент тя играе по-офанзивно и е изцяло уверена, че може да е по-агресивна и да управлява разиграванията. Движението ѝ по корта също е ужасно. За нейната игра краката са също толкоз значими, колкото и ръцете. Нейната психоложка също ѝ оказва помощ доста. Мисля, че Ига бе първата тенисистка, която имаше психолог като част от екипа си. В момента вторият сервис е единствената цепнатина в бронята ѝ, в случай че мога по този начин да се изразя, само че сигурно ще работи и върху това.

– През последните дни голям брой специалисти показаха мнението, че Новак Джокович е изявеният любимец за купата на Ролан Гарос. Смяташ ли, че това е по този начин?

– Новак възнамерява графика си по съвършен метод, въпреки и неумишлено, защото надали някой е очаквал, че ще отсъства от кортовете толкоз дълго при започване на сезона. В Монте Карло и Белград му личеше, че е „ръждясал“, само че последователно стартира да възстановява познатото си равнище. С всеки минал мач си проличава, че увереността му нараства. Колкото до останалите любимци – Алкарас е в страхотна форма, само че не е привикнал на мачове във формат „три от пет“ и съгласно мен това ще му попречи най-вече. Надал в никакъв случай не трябва да бъде подценяван на Ролан Гарос. Той им голямо предизвикателство пред себе си по връзки на травмата, само че през годините неведнъж е доказвал, че макар всички компликации е кадърен да победи всеки на клей. Сега обаче в чисто физическо отношение предизвикването пред него е е доста съществено, защото не е допустимо да знае в какво положение ще е кракът му на идващия ден. Към момента давам преимущество на Джокович по отношение на Надал и Алкарас.

– Григор Димитров се показва сносно от началото на сезона на клей. Докъде съгласно теб би могъл да стигне на Ролан Гарос?

– Да, клей сезонът в действителност е доста добър за него досега. През последните седмици гледах доста от мачовете на Григор и си проличава, че е в чудесна форма. През последната година той като че ли още веднъж откри насладата от тениса и още веднъж играе с доста сила и упоритост. Изглежда, че тренира по-усърдно от всеки път и нпрестанно търси нови способи да усъвършенства играта си. Много съм впечатлена от Григор, в действителност. Сигурна съм на 99%, че някой всред Джокович, Надал и Алкарас ще завоюва купата, само че в това време има една група от 5-6 играчи, които постоянно биха могли да объркат сметките на всеки от любимците. Според мен Димитров е в тази група. Той е кадърен да изненада всеки от кандидатите. Радвам се да го виждам толкоз благополучен както на корта, по този начин и отвън него, защото той е страховит човек, а постоянно е хубаво да виждаш положителните момчета да побеждават.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР