Край на евтиното пазаруване от английски сайтове. Заради Брекзит поръчките

...
Край на евтиното пазаруване от английски сайтове. Заради Брекзит поръчките
Коментари Харесай

Нов тежък удар за българите заради Брекзит, слагат край на...

Край на евтиното извършване на покупки от британски уеб сайтове. Заради Брекзит поръчките оттова ще нарастнат, тъй като ще подлежат на митническо освобождение и ще им се начислява Данък добавена стойност. Това евентуално ще откаже най-малко първоначално доста българи да купуват онлайн от amazon.co.uk, ebay.co.uk, adidas.co.uk, next.co.uk и десетки други обичани марки, написа " ".

Майките на дребни деца пък би трябвало да се откажат от преференциалния шопинг на детски дрешки, който беше доста известен до неотдавна. Във Англия детските артикули бяха с доста ниско Данък добавена стойност и излизаха доста на сметка. Промяната идва в доста несъответствуващ миг, тъй като онлайн магазините сега работят с огромни следпразнични отстъпки. Намалението стига и до 80% от постоянните цени.

От първи януари и формалното излизане на Обединеното кралство от Европейски Съюз, страната попада в графата „ трети страни” и пратките, идващи оттова подлежат на митническо посланичество, начисляване на мито и Данък добавена стойност.

Търговските мита евентуално ще са нулеви, само че от ДДС-то не може да се избяга. Така за колета, чиято стойност е до 30 лв., не се дължи нито мито, нито Данък добавена стойност. За пратки на стойност сред 30 лв. и 150 евро, се начислява Данък добавена стойност.

А за стоките, идващи като поръчка от физически лица над 150 евро, се дължи и мито, и Данък добавена стойност, обясниха от пресцентъра на Агенция Митници. Правилото не е ново, то се е прилагало и до момента за всички колета и пратки, идващи от „ трети страни”.

Оскъпяването на покупките от британски уеб сайтове идват по две линии. Първо, всяка поръчка ще предстои на митническо обслужване. Тази услуга може да се извърши от медиатор /склад, хранилище на територията на Обединеното кралство, където онлайн магазините пращат стоките/, откакто обаче се записва като митнически сътрудник, или от външна компания.

И в двата случая ще има спомагателни разноски, попълване на формуляри и закъснение. Получателят в България също може да влезе в тази роля, само че също след избрани регистрации и огромни формалности. И второ, 20% Данък добавена стойност автоматизирано ще се трансферира към купувача. Така, в случай че купите едно палто за 100 евро, смятайте, че за вас то ще коства най-малко 120 евро плюс таксата, която ще ви се начисли за митническото обслужване.

Пазаруването от Англия до България до момента работеше по доста добре отработена скица. Българите поръчваха артикули от уеб страниците, а пакетите пристигаха на британски адреси, в така наречен депа. Тези хранилища се държат от българи и те поемат уговорката по доставката към страната ни.

След първичното комплициране и неяснотите към Брекзит и работата на тези депа, доста бизнесмени просто затвориха складовете си и не одобряват повече поръчки. Уговорката е, че това е „ временно”, до момента в който се срещнат с новите условия и намерят метод да им отговорят. С такова известие до клиентите си излязоха shopper.bg, dostavki.co.uk, gabco.

„ Габиели”, която има офиси и в Пловдив обаче не престават да работят, като търсят подпомагане от клиентите си, чиито колета ще тръгнат от Обединеното кралство след 31 декември, макар че са поръчани преди нова година. Купувачите би трябвало да пращат скрийншотове на покупките си, с цел да се види цената и на тази база да се попълнят митническите формуляри.

От компанията за превоз и доставки се надяват бързо да се оправят с предизвикването и доникъде на януари процедурите по митническо освобождение да бъдат автоматизирани.

Куриерската компания „ Спиди” публично разгласи, че от 21 декември м.г. приключва всички услуги до Англия и Ирландия, до момента в който се изчистят всички елементи.

Обикновено транспортните компании, които доставят покупките от депата до България, взимат такса сред 2 и 3 лв. на кг товар. Изключение има за обемисти пакети и такива с неправилна форма. Сметката им излиза, тъй като пускат курсове до България, когато транспортното средство е цялостно. Страничен бизнес им е преместването на багаж от и до Англия. Това също излиза по-евтино, в сравнение с в случай че куфарите летят със притежателя си в самолета.

= Германия е новата Англия =

Фирмите-посредници при извършване на покупки онлайн в Англия предлагат Острова да се размени с Германия. Повечето имат отворени хранилища и там и ще работят по същата скица, както във Англия. Шопинг фанатиците обаче не са толкоз въодушевени от офертата. В профилираните конгреси те споделят, че извършването на покупки от немски уеб сайтове напълно не излиза толкоз преференциално, колкото от британски. Или най-малко не при всички артикули.

= Изключението =

Ако братовчедка от Лондон ви изпрати подарък в колет и той е на стойност до 39 паунда, новите правила не го засягат. Промените важат само за изпращането на колета с търговски артикули, само че не и за персонални безплатни колета от физическо лице на физическо лице, изясняват от Български пощи.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР