Кралската шведска академия на науките удостои с Нобеловата награда за

...
Кралската шведска академия на науките удостои с Нобеловата награда за
Коментари Харесай

Две жени получиха Нобеловата награда за химия за създаването на генетичната ножица

Кралската шведска академия на науките удостои с Нобеловата премия за химия за 2020 година французойката Еманюел Шарпантие от института " Макс Планк " за проучване на патогените в Берлин и американката Дженифър А. Даудна от Калифорнийския университет Бъркли за " създаване на способ за редактиране на генома ".

" Еманюел Шарпантие и Дженифър Даудна откриха един от най-острите принадлежности в генетичните технологии - генетичната ножица CRISPR/Cas9 ", се показва в известието на Кралската шведска академия на науките.

BREAKING NEWS:
The 2020 in Chemistry has been awarded to Emmanuelle Charpentier and Jennifer A. Doudna “for the development of a method for genome editing.”
— The Nobel Prize (@NobelPrize)
Шарпантие открива молекулата tracrRNA, употребена от някои бактерии за отбрана посредством делене на заразна ДНК. След това тя сплотява старания с Даудна за пресъздаване на тази активност, сходна на ампутиране с ножица, написа Българска телеграфна агенция.

" Тази технология има революционно влияние върху науките за живота. Тя способства за създаването на нови лечения против рака и може да реализира фантазията за лекуване на наследствените болести ", сподели проф. Пернила Витунг Стафсхеде, член на Кралската шведска академия и на Нобеловия комитет по химия.

" Възможността да срежем ДНК, където желаеме, направи гражданска война в естествените науки ", споделя тя.

" Този генетичен инструмент има голяма мощ, която визира всички ни ", сподели Клаус Густафсон, ръководител на Нобеловия комитет по химия.

Той акцентира, че с помощта на откритието на лауреатките, направено преди осем години, всеки геном може да бъде редактиран, с цел да " бъде поправен генетичен недостатък ".

Използването на генетичната ножица дава опция да се промени кода на живота за броени дни. CRISPR/Cas9 може да се употребява да вземем за пример за обособяване на вируса ХИВ от инфектираните Т-лимфоцити, при лекуване на диабет и шизофрения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР